Starea de urgenta in urma poluarii din Ungaria a fost prelungita

Starea de urgenta in urma poluarii din Ungaria a fost prelungita

Parlamentul ungar a dat unda verde prelungirii, pana la 31 martie 2011, a starii de urgenta in cele trei judete din vestul Ungariei. Ele sunt afectate de accidentul chimic din luna octombrie, in care au fost ucise zece persoane.

Potrivit ministrului de Interne, prelungirea de trei luni este necesara mai ales din cauza conditiilor meteorologice. „Iarna foarte umeda a incetinit lucrarile de curatare, reconstructie, dar si lucrarile de protectie, in curs, pentru protejarea locurilor de alte catastrofe eventuale”, a declarat el. Ajutorul armatei ungare este, in continuare, necesar pentru curatarea celor cateva mii de hectare de teren agricol. La 4 octombrie 2010, un rezervor fisurat al unei uzine de alumina din Ajka, la 160 de kilometri vest de Budapesta, s-a spart deversand aproximativ 700.000 de metri cubi de noroi rosu toxic asupra satelor invecinate. Acesta este cel mai grav accident industrial din Ungaria, in care au fost ucise zece persoane, iar alte 150 au fost ranite.

Actiunile de monitorizare a calitatii apei Dunarii continua la Tulcea

Autoritatile tulcene continua sa monitorizeze indicatorii fizico-chimici ai apei Dunarii, dand asigurari ca apa furnizata populatiei este potabila si ca ecosistemele Deltei nu vor fi afectate dupa ce la finele saptamanii trecute o barja cu ingrasaminte fosfatice s-a scufundat in judetul Constanta. Directoarea Autoritatii de Sanatate Publica a declarat ca rezultatele analizelor efectuate nu indica cresteri ale concentratiei fosfatilor in apele Dunarii. Comisarul-sef al Garzii de Mediu a Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), a declarat ca „masura autoritatilor constantene privind interzicerea pescuitului in zona in care a avut loc evenimentul a fost luata exclusiv din motive de prevenire”. O barja incarcata cu 964 de tone de fosfat s-a scufundat duminica, 19 decembrie, in Dunare, pe raza judetului Constanta, in urma coliziunii cu o stanca, accidentul producandu-se din cauza unei erori de navigatie. Barja a fost incarcata la Izmail (Ucraina) si avea ca destinatie finala portul sarb Banatska-Palanka.

Rinocerii, amenintati de extinctie de braconajul modern, care foloseste arme sofisticate: elicoptere, arme cu amortizor si lunete cu infrarosu

Protejarea rinocerilor, o specie pe cale de disparitie, este tot mai dificila, atat in Asia cat si in Africa, unde piata neagra pentru cornul acestui mamifer este in plina expansiune si faciliteaza utilizarea unor mijloace foarte sofisticate de braconaj.Epicentrul masacrului este in Africa de Sud, care concentreaza peste 70 % din populatia mondiala de rinoceri. In 2010, 316 animale au fost ucise, fata de 122 anul trecut si mai putin de 10, in urma cu doua decenii, potrivit Fondului Mondial pentru Natura (WWF).In lume mai exista doar 25.000 de rinoceri, dintre care trei specii in Asia si doua in Africa de Est si Australa, potrivit Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (UICN). Patru dintre ele sunt astazi amenintate cu extinctia.Vanatoarea si defrisarile fac ravagii in Asia: rinocerii din Java si Sumatra sunt clasati ca specii in pericol critic de extinctie, iar cei din India drept vulnerabili.Pe continentul negru, aceste mari mamifere au fost decimate de vanatoare in secolele XIX si XX, dar, gratie crearii parcurilor nationale si a luptei impotriva braconajului, populatia de rinoceri albi a ajuns in prezent la 17.500, in timp ce cea de rinoceri negri la 4.200.Aceste eforturi pot fi insa anihilate de Asia, unde un corn de rinocer poate fi vandut cu 70.000 de dolari, sau chiar mai mult, pe piata neagra.Cornul este utilizat pentru reducerea febrei in medicina traditionala chineza. In fata amplorii acestui fenomen, parcurile nationale sud-africane au luat masuri drastice, creand, in luna octombrie, o unitate de lupta impotriva braconajului rinocerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *