Sturionii scapa, turma nu!

0
378

Asociatia Salvati Dunarea si Delta solicita autoritatilor interzicerea pescuitului cu setci si ave pe teritoriul Rezervatiei Biosfere Delta Dunarii, asa cum prevedea Ordonanta de Urgenta 23/2008 privind pescuitul si acvacultura. Pe de alta parte, Salvati Delta saluta aprobarea in Parlament a interdictiei privind pescuitul sturionilor in alt scop decat pentru repopulare.

Deputatii din Comisiile de Mediu si cea de Agricultura au eliminat prevederea privind interzicerea pescuitului cu setci si ave pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, prevedere inclusa in textul propunerii legislative de modificare si completare a Legii 319/2009 privind pescuitul si acvacultura. Initiativa legislativa, apartinand parlamentarilor PNL Eugen Nicolaescu, Octavian Popa, Calin Popescu Tariceanu, George Scutaru, Horea Uioreanu, Lucia Varga, propunea sanctionarea pescuitului cu setci si ave pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, insa aceasta prevedere a fost eliminata de catre deputatii din Comisiile de Mediu si de Agricultura. In aceste conditii, Asociatia Salvati Dunarea si Delta solicita reglementarea acestei situatii prin introducerea in normele de aplicare a actualei legi a interdictiei utilizarii setcii pe teritoriul rezervatiei.

„Reintroducerea setcii fara discernamant intr-o rezervatie aflata intr-un declin dovedit al biodiversitatii, din motive meschin electorale, nu face decat sa confirme cinismul iresponsabilitatii politice fata de mediu. Preconizam ca in citiva ani, in urma acestui tip de exploatare nesustenabila si irationala, asa-numita „resursa piscicola” in limbajul comercial va fi intr-un asemenea impas incat este posibil sa provoace un val de migratie a populatiei autohtone”, a declarat Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

Aceeasi initiativa legislativa prevede interzicerea pescuitului sturionilor in alt scop decat pentru repopulare, propunere aprobata in plenul Camerei Deputatilor marti, 19 octombrie 2010. Astfel, prin modificarea articolului 64 din actul normativ amintit, este interzis „pescuitul sturionilor in alt scop decat pentru capturarea reproducatorilor de sturioni vii pentru programele de populare/repopulare cu puiet de sturioni, pentru reproducerea artificiala in vederea obtinerii de puiet pentru acvacultura sau pescuitul in scop stiintific, precum si pescuitul neautorizat al sturionilor in unul din aceste scopuri”. Legea adoptata de Camera Deputatilor (cu rol de camera decizionala) in sedinta din aceasta saptamana a fost trimisa Presedintelui Romaniei pentru promulgare.

Propunerea legislativa a parlamentarilor PNL a venit ca urmare a demersurilor initiate de Salvati Delta, prin care a protestat fata de pericolul extinctiei speciilor de sturion din apele Romaniei. Astfel, in noiembrie 2009, Salvati Delta, impreuna cu WWF si cu sustinerea organizatiilor neguvernamentale membre ale Coalitiei de Mediu, a organizat o actiune de protest fata de legalizarea pescuitului sturionilor in scop comercial, prevedere inclusa in Legea 317/2009, care modifica Ordonanta de Urgenta a Guvernului 23/2008 privind pescuitul si acvacultura.

Note

  • In anul 2006, pescuitul sturionilor in scop comercial a fost interzis pentru o perioada de zece ani, prin Ordinul 262 privind conservarea populatiilor de sturioni din apele naturale si dezvoltarea acvaculturii de sturioni din Romania, semnat de ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor si de ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Aceasta masura legislativa a avut la baza studii stiintifice care demonstreaza declinul iremediabil inregistrat de populatiile de sturioni din apele de pe teritoriul Romaniei.
  • OUG 23/2008 privind pescuitul si acvacultura prevedea interzicerea „pescuitului sturionilor in alt scop decat pentru repopulare” si interzicea „pescuitul cu setci si ave pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, cu exceptia Marii Negre, Dunarii si a bratelor sale”.
  • In septembrie 2009, deputatii au adoptat Legea 317 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 23/2008 privind pescuitul si acvacultura. La initiativa deputatilor PSD+PC Ioan Munteanu, Vasile Mocanu, Gheorghe Antochi, Ion Dumitru, Filip Georgescu, Marian Ghiveciu, Victor Surdu, Culita Tarata si Valeriu Steriu, comisiile de Agricultura si de Mediu din Camera Deputatilor au adoptat, la mijlocul lunii septembrie 2009, legalizarea pescuitului sturionilor si in alte scopuri decat pentru acvacultura. Astfel, „pescuitul sturionilor in alt scop decat pentru repopulare”, prevazut in OUG 23/2008 ca infractiune, a fost inlocuit in noua lege cu expresia mult mai permisiva: „constituie infractiune […] pescuitul neautorizat al sturionilor”. De asemenea, prevederea OUG 23/2008 care interzicea „detinerea/transportul/ comercializarea sturionilor, produselor si subproduselor de sturioni, cu exceptia celor proveniti din acvacultura” a fost modificata fiind puse sub interdictie „detinerea, transportul, comercializarea sturionilor, produselor si subproduselor de sturioni fara documente sau marcaje justificative legale”. In acelasi timp, deputatii PDL Sulfina Barbu, Mihail Boldea, Valeriu Tabara, Corneliu Olar si Mircia Giurgiu au propus si ridicarea interdictiei privind „pescuitul cu setci si ave pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii”, prevazuta in textul initial al OUG 23/2008.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.