Solutii pentru combaterea braconajului in Delta Dunarii

Acordarea dreptului de pescuit pe principii teritoriale si realizarea unui corp de control puternic fac parte din propunerile de act normativ luate in discutie, vineri, la Tulcea, in timpul dezbaterii publice „Pescuitul industrial in Delta Dunarii”, organizata de asociatia „Salvati Dunarea si Delta – Academia Catavencu”.

Una dintre soltiile agreate a fost propunerea de a acorda dreptul de pescuit, pe principii teritoriale, pescarilor din Delta Dunarii. In cadrul proiectului „Avem o Delta. Cum procedam?”, Mircea Staras, directorul stiintific al Institutului National de Cercetare Delta Dunarii, a argumentat: „Pescarii tulceni vor fi constienti de necesitatea protejarii resursei piscicole, atunci cand dreptul lor va fi transformat in valoare”.

Vasile Otel, directorul Departamentului de Biodiversitate si Ihtiologie s-a aratat revoltat de practicarea braconajului care, la ora actuala, se defasoara fara nicio frica de lege. Otel spune ca „acum e o adevarata cruciada a pescarilor pe locurile sfinte ale Deltei” si ca masurile impotriva braconajului trebuie sa fie radicale, altfel nu poti avea controlul asupra unui fenomen care a luat asemenea proportii.

El a propus realizarea unui corp de control puternic. „Acum sunt vreo sapte institutii cu drept de control, iar eficienta lor este foarte redusa (…) Peste tot s-au creat adevarate focare de braconieri si ambarcatiuni motorizate. Eu as vedea eficientizarea controlului prin crearea in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii a unui corp de control cu peste 100 de oameni specializati”, a afirmat Vasile Otel.

Acesta sustine ca a mai propus ca solutie interzicerea pescuitului comercial pe cele trei brate ale Dunarii, exceptand pescuitul la scrumbie si sturion. O alta masura, considera directorul Departamentului de Biodiversitate si Ihtiologie, ar mai fi ca pescaria din teritoriul rezervatiei sa fie in subordinea Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *