Baboianu si Nemirschi se bat pentru pestele din Delta

0
306
Ministrul Agriculturii va prelua coordonarea ANSVSA.Pescarii trec la Mediu

Ministrul Mediului a anuntat ca va interzice pescuitul industrial in Delta Dunarii. Proiectul promovat de ministrul Nemirschi este contestat de Guvernatorul Grigore Baboianu, care ar vrea ca resursa piscicola sa fie incredintata pescarilor locali.
pescari
In legislatia actuala nu este definit pescuitul industrial, potrivit Guvernatorului Deltei, Grigore Baboianu. Acesta explica faptul ca, in prezent, in Delta exista pescuit comercial, pescuit stiintific, pescuit sportiv si pescuit familial.

„Daca atunci cand se vorbeste de pescuitul industrial este vizat pescuitul comercial, tot nu sunt de acord ca acesta sa fie interzis pentru ca reprezinta o traditie si principala sursa de venituri pentru locuitorii din Delta”, a declarat Baboianu.

Guvernatorul va propune noi amendamente pentru modificarea legii pescuitului, astfel incat parlamentarii sa respinga interzicerea pescuitului, care va fi solicitata de ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, in circa trei saptamani. Nemirschi anuntat ca atunci va emite o Ordonanta de Urgenta prin care pescuitul industrial sa fie interzis.

Pescarii vor protesta

In discursul sau, insa, Nemirschi nu a precizat nimic legat de soarta celor 1400 de pescari profesionisti care activeaza in Delta. Liderul Federatiei Pescarilor din Delta Dunarii, Lucian Sanda, spune ca acestia pregatesc proteste care vor ajunge inclusiv la UNESCO: „Exista conventii internationale prin care populatia locala are dreptul de a valorifica resursa piscicola.

Astfel ii sunt garantate ocupatiile traditionale, deci banuiesc ca domnul ministru nu poate trece peste aceste conventii.” Sanda a mai spus ca dreptul la pescuit al localnicilor este garantat si de legea Rezervatiei.

Baboianu sustine ca gestionarea resursei de peste este deficitara si lasa loc pentru actiuni ilegale, dar ca nu interzicerea pescuitului este solutia la aceasta problema. „Legea ar trebui sa prevada ca resursa piscicola sa fie incredintata pescarilor.

Acestia trebuie responsabilizati, iar procesul de inregistrare a cantitatilor de peste comercializate trebuie disciplinat”, spune Guvernatorul Deltei. De aceea, in opinia sa, cherhanalele ar trebui sa apartina statului, la fel ca pe vremuri.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.