Un pod de gheata ce lega un ghetar de marimea Jamaicai de o insula din Antarctica s-a desprins sambata.
topirea ghetarilor
Oamenii de stiinta spun ca ruptura ar putea insemna ca Wilkins este pe punctul sa se topeasca si aduce dovezi suplimentare despre schimbarile rapide ce au loc in regiune.

Aflata in vestul Peninsulei Antarctica, calota Wilkins a inceput sa se retraga din 1990. Pierderea podului va permite ghetii sa se miste libera printre insulele Charcot si Latady, pana in ocean.

Imaginile satelitare ale calotei glaciare Wilkins din Peninsula Antarctica arata cum gheata a cedat brusc.

Fotografia realizata din satelit, de catre European Space Agency (ESA), arata ca o fasie de gheata, lunga de 40 km, ce tinea calota Wilkins legata de continent, s-a rupt in punctul cel mai stramt, de doar 500 de metri latime.

“Este incredibil. Acum doua zile, fasia era intacta”, a declarat David Vaughn, un glaciolog de la British Antarctic Survey.

Wilkins, de marimea Jamaicai sau a statului american Connecticut, este una din cele zece calote care s-au micsorat sau s-au dezmembrat in ultimii ani in Peninsula Antarctica, unde temperaturile au crescut din cauza incalzirii globale.

Aceasta topire lasa in locul podului o multime de iceberguri in deriva.

“Insula Charcot va fi pentru prima oara in istorie o insula adevarata!”, a exclamat Vaughn.

“Credem ca incalzirea Peninsulei Antarctica este legata de schimbarile climatice de la nivel global, dar nu suntem absolut siguri”, a precizat glaciologul.

Pierderea calotei glaciare nu afecteaza nivelul marii – gheata care pluteste se contracta si astfel nu creste nivelul. Dar pierderea ei poate permite ghetarilor de pe continent sa alunece mai repede in mare, adaugand apa lor in oceane.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here