panou-solar.jpgConform unui raport lansat recent de Reteaua pentru Politici de Energie Regenerabila pentru secolul 21 (REN21), Spania este pe primul loc pe plan mondial la capacitatea fotovoltica adaugata.

Panouri solare

Desi Germania inca este pe primul loc la numarul total de panouri solare cu capacitate fotovoltica, aceasta stire arata ca Spania a ajuns pe locul doi in acest top. Raportul pune intr-o situatie neplacuta Japonia, care a fost pe locul intai, dar care a cazut pe locul trei la capacitate totala si pe locul patru la capacitate adaugata.
Spania a adaugat 1,7 milioane kilowati la capacitatea initiala in 2008, urmata de Germania cu 1,5 milioane kilowati. Statele Unite ale Americii sunt cu mult in urma pe locul trei cu 300.000 Kilowati, urmate de Japonia cu 240.000 Kilowati. Stirea este dezamagitoare pentru Japonia, insa ar trebui sa fie la fel de nelinistitoare si pentru SUA, care continua sa arate progrese minore an dupa an.
Marea diferenta dintre primele doua tari si SUA si Japonia rezulta din politicile publice. In Germania si Spania, companiilor energetice li se cere sa faca achizitii pe termen lung in ceea ce priveste energiile regenerabile. Desi exista prevederi similare si in SUA si Japonia, sunt atat de neinsemnate, incat duc la esuarea acestor politici, care, la randul lor, determina legislativul fie neincrezator cand este vorba de intarirea acestor politici.
Oricum, Spania a devenit un exemplu demn de urmat ce demonstreaza ca politicile ambitioase pot avea rezultate reale.

Sursa: EcoWorldly

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.