Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a anuntat in aceasta saptamana la Tulcea cateva solutii pentru Delta Dunarii. Ministrul a admis ca Rezervatia Biosferei se afla intr-o situatie dificila si a anuntat, de asemenea predecesorilor sai Sulfina Barbu si Attila Korodi, ca in mandatul sau Delta va fi o prioritate.
delta dunarii
Ministrul a afirmat ca vizeaza reconstructia ecologica a terenurilor transformate inainte de Revolutie in amenajari agricole si piscicole. Inceput in anii ’90, programul de renaturare a fost abandonat in ultimii ani din cauza faptului ca terenurile care ar trebui redate circuitului natural au fost concesionate de Consiliul Judetean Tulcea, contractele fiind semnate pe 49 de ani.

Mai mult decat atat, digurile care marginesc respectivele incinte au fost vandute tot de Consiliul Judetean, aflandu-se acum in proprietatea privata a mai multor oameni de afaceri. Autoritatile s-au chinuit fara sorti de izbanda in ultimii ani sa preia administrarea digurilor si incintelor.

Ministrul Nemirschi a venit cu o solutie diferita de cele inaintate de Sulfina si Korodi: “Consiliul Judetean Tulcea, cel care detine in proprietate incintele agricole si piscicole din Delta Dunarii, ar trebui sa ia in calcul masurile compensatorii pe care statul roman le poate acorda daca aceste zone vor fi reconstruite din punct de vedere ecologic.

In ceea ce priveste digurile din aceasta zona, lucrurile sunt destul de clare. Evident nu poate fi vorba decat de expropriere si intentionez sa propun spre aprobare Guvernului un act normativ, o hotarare de Guvern sau o Ordonanta, pentru expropriere rapida.

Voi incerca sa revin asupra strategiei pentru Delta Dunarii si sa stabilesc niste actiuni pe termen imediat. Nu este momentul cel mai bun acesta, avand in vedere ca este un an de criza. Evident ca va fi vorba si de anumite despagubiri”, a spus Nemirschi.

In ceea ce priveste plajele Rezervatiei, ministrul a declarat ca acestea nu trebuie sa fie sufocate de constructii, iar administratiile locale nu ar trebui sa accepte exploatarea turistica excesiva. Nemirschi va discuta problema cu ministrul turismului, Elena Udrea.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here