Arsenicul polueaza apele din India si Bangladesh

0
374

dissolved-arsenic.jpgSaizeci de milioane de persoane din India si Bangladesh consuma zilnic apa contaminata cu arsenic. O metoda descoperita prin colaborarea cercetatorilor indieni si europeni relanseaza speranta de tratare a otravirilor, arsenicul provocand leziuni cutanate si, pe termen lung, cancer.

Prezent in forma naturala in sedimentele din delta raurilor Gange si Brahmaputra, in stare solida, arsenicul a ajuns sa se dizolve in apa in urma dezvoltarii sistemului agricol de irigatii, la inceputul anilor 1970 si ca urmare a eroziunilor pe care le-au produs milioanele de pompe hidraulice.

Tehnica epurarii a fost pusa la punct de o echipa de cercetatori condusa de chimistul indian Bhaskar Sengupta de la Universitatea Queen din Belfast. Apa contaminata este extrasa din sol cu ajutorul unui sistem de aspersie, expusa un anumit timp la oxigenul din aer si apoi reintrodusa in panza freatica: „Contactul dintre apa si aer, mentinut un timp suficient, modifica microbiologia acvifera, ceea ce permite arsenicului sa se precipite si sa revina astfel la forma lui solida”, explica M. Sengupta.

Sase regiuni pilot in care a fost implantata aceasta procedura au demonstrat deja eficacitatea tehnologiei. Exista, de asemenea, si alte moduri de a trata apa, precum filtrele. Dar acestea pot fi folosite doar pentru cantitati mici de apa si produc deseuri.

„O singura unitate de-a noastra poate alimenta cu apa potabila pana la 5.000 de familii pe o perioada de zece ani”, sustine M. Sengupta.Tehnologia este accesibila, piesele necesare construirii sistemului sunt disponibile pe plan local, iar costurile de intretinere sunt modeste. Instalarea, in schimb, ajunge pana la 2.500 de euro, un pret comparabil cu eroziunile produse de o forare profunda (rocile subterane profunde nu contin arsenic).

Desi aceasta forma de poluare a fost descoperita inca din 1993, o mare parte a populatiei este expusa in continuare, din lipsa mijloacelor de protectie, dar si, dupa parerea unor observatori, ca urmare a ignorantei clasei politice.

In 8.000 dintre satele din Bangladesh, aproape toate sursele de apa sunt otravite. Pentru a alerta in privinta riscului, guvernul a ordonat vopsirea fantanilor a caror apa este contaminata in rosu, dar populatia renunta foarte greu la o sursa de apa considerata o adevarata binefacere timp de foarte multi ani.

Eroziunea solului din fantani, care duce la trecerea arsenicului in apa potabila, a fost anuntata de Unicef cu scopul de a eradica maladiile legate de consumarea apelor contaminate, care provoca 250.000 de decese pe an. Netratata, poluarea cu arsenic ar putea lua o amploare mult mai mare in viitorul apropiat.

Sursa articolului: Le Monde

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.