Ghetarii din Alpii francezi si-au pierdut un sfert din perimetrul pe care il acopereau acum 40 de ani

Cat vor mai rezista ghetarii? Un sfert din gheata din Alpi a disparut!

Ghetarii din Alpii francezi si-au pierdut un sfert din perimetrul pe care il acopereau acum 40 de ani, ca urmare a schimbarilor climatice, releva noi cercetari.

In perioada cuprinsa intre sfarsitul anilor 1960 si inceputul anilor 1970, gheata de pe Mont Blanc si de pe muntii din jur acoperea o suprafata de 375 de kilometri patrati.

Pana la sfarsitul lui 2000, suprafata s-a redus la 275 de kilometri patrati.

Cercetarea a fost efectuata de Marie Gardent si colegii sai de la Universitatea Savoie, iar rezultatele au fost prezentete in cadrul intalnirii sriintifice a organizatiei American Geophysical Union.

Studiul a monitorizat rapiditatea cu care se topesc ghetarii montani din Elvetia, Austria, Slovenia, Germania, Franta si Italia ca urmare a schimbarilor climatice. Mai bine de 600 de ghetari au fost analizati, printre care si cei de pe masivele Ecrins, Belledonne, Vanoise, Ubaye, Grande Rousse Arves si Mont Blanc.

Analiza s-a bazat pe compararea pozelor facute de la an la an, a hartilor si a imaginilor din satelit. In urma acesteia s-a constat ca, in ultimii 40 de ani, ghetarii din Alpii francezi au pierdut 26% din suprata de intindere.

Totusi, retragerea ghetarilor din Alpii francezi nu este uniforma. Cea mai mare topire a fost inregistrata in sectoarele sudice, unde precipitatiile sunt din ce in ce mai rare, iar temperaturile mai mari. De exemplu, in masivul Belledonne, ghetarii au disparut aproape in totalitate, iar in zona masivului Ecrins, retragerea ghetarilor este de trei ori mai accelerata decat pe Mont Blanc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *