Cercetatorii americani ierarhizeaza la fiecare doi ani performantele de mediu ale tuturor tarilor. Statele Unite ale Americii si China, cei mai mari poluatori ai lumii, sunt codasi in noul studiu, coborand zeci de pozitii comparativ cu clasamentul din 2008.
Islanda ocupa primul loc in topul realizat de oamenii de stiinta de la Universitatile americane Columbia si Yale, avand in vedere ca tot necesarul energetic al natiunii de mai putin de 120.000 de locuitori este obtinut din surse regenerabile: energie hidro si geotermala, informeaza publicatia „The New York Times”.
Lista este continuata de mai multe tari europene, cunoscute pentru eforturile mari in sensul protejarii mediului. Elvetia, Suedia, Norvegia si Finlanda sunt doar cateva dintre acestea.
Date pentru Banca Mondiala
In urma cu doi ani, liderii economici ai lumii, SUA si China, ocupau locurile 39, respectiv 105 in ierarhie. In 2010, aceste state au coborat mult in top, SUA ajungand pe pozitia 61, iar China pe pozitia 105. Romania se situeaza pe locul 45.
Cercetatorii au luat in considerare mai multe aspecte pentru realizarea calculelor care au determinat ierarhizarea celor mai eco natiuni ale lumii: performantele in domeniul conservarii biodiversitatii, gradul de reducere a emisiilor cu efect de sera, gradul de poluare a atmosferei si modul de gestionare a deseurilor.
Studiile americanilor de la Universitatile Yale si Columbia sunt raportate Organizatiei Natiunilor Unite si Bancii Mondiale. „Statele care nu iau in serios protectia mediului inconjurator se deterioreaza”, explica Daniel C. Esty, directorul Centrului pentru Politici de Mediu din cadrul Universitatii Yale.
Topul celor mai „verzi” tari
1. Islanda
2. Elvetia
3. Costa Rica
4. Suedia
……………………………..
45. Romania
46. Canada
……………………………..
61. SUA
……………………………..
102. China
162. Republica Centrafricana
163. Sierra Leone
Ghetari neexplorati in Albania
Geografii britanici au gasit un grup de ghetari necercetati pana acum, pe Muntii Prokletije din Albania, informeaza „The Times”.
Acestia s-au format la 2.000 de metri, o altitudine mica pentru clima de aici, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Manchester. Ei spun ca „de vina” sunt zapezile aduse de vanturile puternice.
Biocombustibilii, prea nocivi
Producerea biocombustibililor din ulei de palmier duce la defrisarea unor suprafete mari din padurile tropicale, pentru noile plantatii de palmieri.
In plus, emisiile centralelor unde se obtine combustibilul eco emana cantitati uriase de dioxid de carbon, avertizeaza reprezentantii Agentiei pentru Energie Regenerabila din Marea Britanie, citati de „The Times”.
Sursa: Adevarul