Un iceberg de dimensiunea Luxemburgului se indreapta amenintator catre Australia

1
505

Un fenomen natural a produs o coliziune de proportii intre doi ghetari in estul continentului Antarctica. O bucata imensa s-a desprins din ghetarul Mertz si s-a lovit de un alt ghetar, formandu-se astfel un iceberg de dimensiunea Luxemburgului, care pluteste in deriva catre sudul Australiei.Icebergul se indreapta catre Australia

„Diviziunea in sine a ghetarului Mertz nu este direct legata de schimbarile climatice, dar este legata de procesele naturale care au loc intre fragmentele de gheata”, a declarat Rob Massoma, cercetator stiintific la Centrul pentru Clima si Ecosisteme din Austalia.

Cercetatorul australian a precizat ca fenomenul de coliziune intre fragmentele de gheatari este normal pentru transformarile care au loc in Antarctica.

Apa sarata cat si temperatura ridicata din ultima perioada au adancit una din fisuri si au desprins o parte din Mert, care s-a ciocnit cu un alt ghetar. Din coliziune a rezultat un iceberg de dimensiunea Luxemburgului cu o lungime de 2.500 de kilometri patrati, care a inceput sa se deplaseze in deriva, ca un continent plutitor, catre sudul Australiei.

Masoma a precizat ca – icebergul este unul din cei mai mari inregistrati in ultimii ani, iar deplasarea acestuia catre continentul australian ar putea declansa un dezastru planetar’ -.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.