Ne-am obisnuit sa vorbim de incalzirea globala si sa ne gandim la ghetari topiti si uragane in Pacific, insa schimbarile climatice ne pot afecta si la noi acasa. Dunarea, fluviul care ajunge si in Romania si cu un rol important in economia noastra, are deja de suferit.
Cazul Dunarii este prezentat intr-un material mai amplu al Business Insider.
Majoritatea oamenilor de stiinta considera ca schimbarile climatice din ultimii ani sunt cauzate de interventia oamenilor. Temperaturile in crestere, fenomen cauzat in cea mai mare parte de gazele cu efect de sera, reprezinta sursa unor schimbari care se pot observa cu ochiul liber pe intreaga planeta.
Printre ele se numara topirea ghetarilor, cresterea nivelului marilor si oceanelor, dar si fenomene meteo extreme, precum seceta, uragane, incendii forestiere sau inundatii.
Modul in care a fost afectat mediul inconjurator de incalzirea globala poate fi vazut in pozele de mai jos.
– In parcul national din Muntii Stancosi existau paduri de pini sanatosi, care se intindeau pe o suprafata extinsa.
– Acum, tot mai multi copaci sunt omorati de insecte, care pot ajunge la altitudini mai mari ca in trecut. Pana de curand, parazitii erau ucisi de temperaturile scazute, insa incalzirea globala le-a permis sa isi extinda habitatul.
– Marea bariera de corali din Australia ocupa o vasta intindere din jurul tarii si este caminul multor specii unice de animale si plante.
– Totusi, cresterea temperaturii apelor a schimbat culoarea coralilor, care au devenit albi si mult mai sensibili.
– Fluviul Dunarea, al doilea cel mai mare din Europa, izvoraste din Germania si curge spre estul continentului, pana cand se revarsa in Marea Neagra, pe teritoriul Romaniei. Bazinul sau este foarte important pentru transport, agricultura si pescuit.
– Insa in 2011-2012 seceta severa a determinat scaderea cotelor apelor Dunarii, paralizand transportul fluvial.
– Lacul Ciad, situat in inima Africii, fotografiat in 1930, era sursa principala de apa pentru comunitatile din Nigeria, Ciad si Niger.
– Din anii ’60 si pana in prezent, lacul a pierdut mai mult de 80% din suprafata sa.
– Arhipelagul San Bas din Panama era un adevarat paradis, recunoscut pentru padurile sale bogate si pentru casele cu acoperis de paie.
– Insa din cauza incalzirii globale apele au inundat zona, iar locuitorii au fost nevoiti sa se mute.