Este capitalismul vinovat de distrugerea Planetei?

De aproape un deceniu incalzirea globala a devenit ”grija” nr. 1 si mesajul cel mai ”cool” al tuturor demagogilor si impostorilor – politicieni, spalatorese de cartier totusi ”ecologice”, furnizori de substante letale pentru executii capitale dar in recipiente ”reciclabile”, si de vopsea verde insa pe pompele de motorina – a devenit mesajul de dispret capitalist…

Citește mai departe

Coralii din Marea Bariera, modificati genetic pentru a putea supravietui schimbarilor climatice

Cercetatorii vor „amesteca” specii de corali din diferite zone climatice intr-un proces de „evolutie asistata”, pentru a vedea daca astfel aceste animale vor reusi sa se adapteze mai repede temperaturilor crescande ale apei oceanului. Coralii din Marea Bariera, modificati genetic pentru a putea supravietui schimbarilor climatice (Imagine: Mediafax Foto/AFP) Agentia de cercetare marina a guvernului…

Citește mai departe
Mai pu?ini poluan?i în apele din largul ?oastei de est a Australiei

Mai putini poluanti in apele din largul сoastei de est a Australiei

Nivelul de poluare a apelor din largul costei de est a Australiei a scazut considerabil, datorita reducerii principalilor agenti de poluare, precum pesticidele si sedimentele, in special datorita unei activitati agricole mai ecologice. Din aceste considerente, UNESCO nu a inclus Marea Bariera de Corali in lista Patrimoniului mondial aflat in pericol. „Deversarile de pesticide au…

Citește mai departe

Misterul Lacului Roz

Lacul Hillier este considerat una dintre minunile Australiei, alaturi de Uluru, „piatra sacra” , Marea Bariera de Corali sau Padurea de Eucalipt Probabil unul dintre cele mai misterioase locuri din lume este lacul Hillier din Australia. Apa acestuia este colorata in roz, dar pana in acest moment, oamenii de stiinta nu au reusit sa stabileasca…

Citește mai departe

Marea Bariera de Corali dispare progresiv din cauza schimbarilor climatice si a ciclonilor

Coralii care formeaza Marea Bariera de Corali din Australia mor si dispar cu o viteza mai mare decat s-a estimat, releva cel mai recent studiu al Institutului de Stiinta Marina din Australia. Schimbarile climatice din ultimii 30 de ani si fenomene naturale normale, precum ciclonii si furtunile tropicale, au dus la distrugerea a mai mult…

Citește mai departe

Pesti cu cancer de piele

Potrivit unui studiu facut de cercetatori britanici si australieni, pestii sufera, ca si oamenii, de cancer de piele, datorat, probabiul, radiatiilor ultraviolete ale Soarelui, informeaza Maxisciences (11 august). Studiul lor a fost publicat in revista PLoS On si arata ca pestii Plectropomus leopardus care traiesc langa bariera de corali prezinta leziuni cutanate – 15% din…

Citește mai departe

Minuni care trebuie vazute inainte sa dispara

Incalzirea globala si oamenii ameninta cu disparitia multe locuri si animale de pe planeta noastra. Aceste taramuri de vis sunt destinatia perfecta pentru o vacanta de neuitat. Bariera de corali din Belize Locul adaposteste multe specii marine, printre care rechinul-balena. Totodata, el reprezinta unul dintre cele mai diversificate ecosisteme de corali din lume, scrie MSNBC….

Citește mai departe

Marea bariera de corali, in pericol

O nava esuata in apropierea coastei Australiei pierde carburant si ameninta cel mai mare recif de corali. Vaporul sub pavilion chinez, incarcat cu 65.000 de tone de carbune si 975 de tone de carburant, a lovit bariera de corali la viteza maxima, iar organizatiile de mediu il considera „o bomba cu ceas”. Nava Shen Neng…

Citește mai departe

Coralii, ucisi de gazele cu efect de sera

Recifele de corali ar putea disparea in urmatorii 100 de ani din cauza aciditatii ridicate a apelor din oceane, generata de poluarea din aer. Cercetatorii arata ca distrugerea coralilor va avea efecte dramatice asupra vietatilor marine care ii folosesc ca loc pentru adapost sau pentru reproducere. Nivelul tot mai ridicat al emisiilor poluante de dioxid…

Citește mai departe

Asfaltul si turistii „ataca” cea mai mare padure virgina din Europa

Efectele construirii unui drum national prin Parcul Retezat starneste, in continuare, opozitia organizatiilor de mediu. Drumul National 66A, ce va trece si prin rezervatia Domogled-Valea Cernei, din sud-vestul Romaniei, ameninta singura padure intacta de pe Batranul Continent. Parcul National Retezat, propus printre cele sapte minuni naturale ale lumii, este traversat de al doilea tronson al…

Citește mai departe

DVD-uri mai bune cu ajutorul crevetelor

Noile tipuri de DVD playere s-ar putea baza pe forma si capacitatile ochilor crevetei care locuieste in Marea Bariera de Corali din Australia, informeaza Reuters. Creveta de mantis are cei mai complecsi ochi din regnul animal, poate vedea pana la 12 culori primare, adica de patru ori mai multe decat oamenii, si poate detecta polarizarile…

Citește mai departe

Marele Recif are sanse slabe de supravietuire

Marea Bariera de Corali a Australiei este in pericol de disparitie din cauza incalzirii globale si a dezvoltarii de pe coasta, sansele de supravietuire fiind clasificate ca „foarte slabe”, relateaza Reuters. „Chiar si cu ultimele actiuni de salvare elaborate sansele de supravietuire ale Barierii sunt minore, catastrofa ce ameninta ecosistemul fiind iminenta”, se arata in…

Citește mai departe

Zona speciala de protectie pentru Migaloo – singurul exemplar alb din specia balenelor cu cocoasa

Autoritatile australiene au instituit o zona de protectie pentru singurul exemplar alb din specia balenelor cu cocoase din lume – Migaloo – care si-a facut din nou aparitia in largul coastelor estice ale continentului, relateaza BBC News. Autoritatile din Queensland l-au declarat pe Migaloo drept „o balena de interes deosebit” si au interzis apropierea oamenilor…

Citește mai departe

Incalzirea globala creste veniturile turismului mondial

Ursii polari si ghetarii a caror existenta este amenintata de incalzirea globala si padurile tropicale distruse prin defrisari se numara printre obiectivele incluse in programul turistic „Planeta in pericol”, care se bucura de un succes tot mai mare, potrivit specialistilor. „Oamenii viziteaza aceste locuri tot mai des, pentru ca sunt convinsi ca acestea se vor…

Citește mai departe

Noi specii de vietati marine

Oamenii de stiinta au descoperit mai multe specii noi de animale marine in apele neexplorate din sudul Australiei, precum ascidii carnivore si paianjeni de mare, relateaza AFP. O echipa de cercetatori australieni si americani a petrecut o luna de zile explorand apele din largul insulei Tasmania, situata in extremitatea sudica a Australiei, la adancimi aflate…

Citește mai departe

Incetinirea cresterii recifurilor de corali ingrijoreaza oamenii de stiinta

Cresterea numarului recifurilor de corali de-a lungul Marii Barierii de Corali a suferit o severa si neasteptata incetinire inca din 1990, fara precedent in ultimile patru secole, conform cercetatorilor. Cercetatorii au analizat rata de crestere a 328 de colonii de corali, 69 de recifuri individuale, in total 1250 de mile care formeaza Marea Bariera de…

Citește mai departe

Meduzele sunt un pericol!

Nu demult am vizionat un documentar pe discovery legat de invazia meduzelor. Avand in vedere ca nimeni nu a considerat aceasta stire suficient de importanta pentru a o difuza si in Romania, era pentru prima data cand auzeam asa ceva. Socant, dar de luat aminte. Temperatura globala a suprafetei marii s-a ridicat in medie cu…

Citește mai departe