Meduzele sunt un pericol!

Nu demult am vizionat un documentar pe discovery legat de invazia meduzelor. Avand in vedere ca nimeni nu a considerat aceasta stire suficient de importanta pentru a o difuza si in Romania, era pentru prima data cand auzeam asa ceva. Socant, dar de luat aminte.
meduze
Temperatura globala a suprafetei marii s-a ridicat in medie cu 0,6 grade Celsius, de la sfarsitul secolului al XIX-lea, iar rezultatul incalzirii este determinat de redistribuirea si pierderea organismelor marine, precum si de o mai ridicata frecventa a evenimentelor anormale si toxice ale florilor de fitoplancton. Incalzirea apei determina  cresterea in marime a unor specii de meduze in mod considerabil.

Conform ultimelor studii, contrar altor forme de viata, meduzele prospera in conditii de poluare, aciditate a apelor oceanice. Cantitatile mari de fosfat aruncate in mare pregatesc si ele un teren propice invaziei milioanelor de vietati. Pescarii contribuie si au contribuit la inmultirea lor, deoarece, surprinzator, in momentul in care sunt taiate in bucatele, pentru a fi omorate, si apoi aruncate din nou in apa, conditiile  de inmultire devin propice.

O serie de plaje de pe Coasta de Azur a Frantei, din Marea Bariera de Corali a Australiei si din zonele Waikki si Virginia, Statele Unite, au fost inchise din cauza amenintarii pe care o reprezinta invazia meduzelor. In Australia, peste 30.000 de oameni au fost tratati impotriva intepaturilor, numarul fiind dublu fata de cel inregistrat in 2005.

Si uite asa descoperim fiinte foarte rezistente unor conditii aspre pentru alte vietuitoare, dar in care acestea ajung sa se dezvolte, sa traiasca si sa se inmulteasca.  Acestea au devenit si mult mai otravitoare, iar tonul, care reprezenta un inamic pentru acestea si care putea contribui la controlul inmultirii acestora, a fost intens pescuit si meduzele au ramas fara inamic, dar au devenit un mare dusman pentru noi. Astfel, raul facut se intoarce impotriva noastra. Acestea se inmultesc si pe timp de iarna.

Speciliastii spun ca, dupa ce sunt prinse, meduzele trebuie sa fie scufundate in apa dulce, timp de 48 de ore, pentru a-si pierde veninul. Apoi, nemaiprezentand riscuri, ele pot fi tocate si tranformate in ingrasamant natural pentru plantatiile agricole, intrucat contin o multime de nutrienti utili.

Lantul trofic a fost profund afectat din pricina pescuitului excesiv de ton al omului, asa cum am mentionat si mai sus, iar o solutie ar fi repopularea apelor cu ton, pentru a incerca o reparare.

Exista vesti si mai proaste. Exista o specie de meduza, Physalia physalis, capabila sa ucida un om doar printr-o atingere, care a fost semnalata deocamdata doar pe coastele Portugaliei, in apele Oceanului Atlantic, dar exista temeri ca ea ar putea traversa Gibraltarul, in cautarea apelor mai calde ale Mediteranei.

Omul a distrus, omul sa repare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *