Noi specii de vietati marine

Oamenii de stiinta au descoperit mai multe specii noi de animale marine in apele neexplorate din sudul Australiei, precum ascidii carnivore si paianjeni de mare, relateaza AFP.
specii marine noi
O echipa de cercetatori australieni si americani a petrecut o luna de zile explorand apele din largul insulei Tasmania, situata in extremitatea sudica a Australiei, la adancimi aflate pana in prezent in afara zonei de interes a biologilor marini. Pe langa speciile noi descoperite, oamenii de stiinta au strans date importante despre efectele fenomenului de incalzire globala asupra vietii marine.

„Am descoperit o specie ciudata de ascidie carnivora, paianjeni de mare, bureti giganti si populatii marine pana acum necunoscute, dominate de anemone de mare cu pete violete si un anumit tip de crustacee”, a declarat Ron Thresher, cel care a coordonat cercetarile.

Cu ajutorul unui submersibil, biologii au examinat falia din scoarta terestra, cunoscuta sub denumirea de Zona de fractura tasmaniana. Ascidia, care face parte dintr-o grupa zoologica evoluata, masoara circa 50 de centimetri si a fost descoperita la o adancime de peste 4.000 de metri. Specialistii au avertizat ca noile campuri de corali descoperite la adancimi de peste 1.300 de metri au fost afectate recent de fenomenul de acidificare a oceanelor. Thresher a subliniat ca impactul incalzirii globale se va acutiza in urmatorii 50 de ani, perioada in care toate speciile de corali risca sa dispara. Un raport ONU redactat in 2007 avertiza ca Marea Bariera de Corali din estul Australiei va fi distrusa in urmatoarele decenii din cauza poluarii.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *