Marea Bariera de Corali – In al 12-lea ceas

recif coraliCine nu a auzit de Marea Bariera de Corali? Daca este cineva din lumea civilizata care nu a auzit de ea, acum ar fii cazul sa se informeze si sa o descopere.Cel putin cat mai are ocazia, pentru ca daca nu se iau masuri de protejare a acestei zone , in curand o sa vorbim de Marea Bariera de Corali la timpul trecut, ca ceva minunat care a existat candva si care s-a pierdut in negura timpului si din nepasarea sau ignoranta oamenilor.

Asemenea celor 7 minuni ale lumii antice despre care acum se stie doar din carti si sunt cautate neincetat de contemporaneitate , viitorii locuitori ai Terrei vor cauta disperati urme ale acestei lumi demult apuse , in speranta de a intelege trecutul si de a se intelege pe ei; va deveni un subiect mentionat in cartile de specialitate la sectiunea „a fost candva ceva mirific ” si „ce-ar fi fost daca ? ” .
Marea Bariera de Corali este cel mai mare sistem de recif din lume cuprinzand circa 3000 de recifuri si 300 de insule ce se intind de-a lungul a 2600 km, in apropierea de Queensland , in NE Australiei. Recifele de corali sunt structuri marine delicate, alcatuite din „animalute” denumite polipi corali; minunate gradini minerale, populate de creaturi bizare , cu forme si culori din cele mai diverse si uimitoare.Ei protejeaza coastele, sunt sursa de hrana pentru milioane de oameni, frumusetea lor atrage mii de turisti si chiar s-a descoperit ca sunt o sursa incredibila pentru medicamente impotriva cancerului sau a altor boli.

Tot acest ecosistem este insa in pericol de disparitie .Incalzirea globala , scaderea continutului de carbohidrati din apa de mare , ignoranta oamenilor cu privire la acest aspect are repercusiuni nefaste asupra lui.Astfel rata de crestere a acestui ecosistem este cea mai mica inregistrata in ultimii 400 de ani, in acest ritm procesul de formare a recifului se poate opri in 2030 .

Acest lucru va duce la disparitia barierei de corali si impreuna cu ea vor disparea si vietatile marine care o populeaza, coastele australiene vor fi si ele afectate fiind lasate prada vicisitudinilor naturii si intregul ecosistem va simti efectele negative .Deja se vad simptomele mortii iminente, albirea coralilor are loc cand organismele vii, care imprima culoarea specifica, mor, lasand in urma doar scheletele calcaroase ale coralilor si are drept cauze atat cresterea temperaturii apei, cat si ploile acide.
De ani buni Marea bariera de Corali striga dupa ajutor si de ani buni oamenii continua sa-i ignore apelul .Cand ii vom raspunde ? Suntem in al 12-lea ceas , this is it…, now or never ! Sper ca alegerea este NOW, pentru binele tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *