Rezultatele Programului Zilei Mondiale a Monitorizarii Calitatii Apei

apElevii din Timisoara: printre cei 73,000 de participanti din lumea intreaga

Coordonatorii campaniei World Water Monitoring Day – Ziua Mondiala a Monitorizarii Calitatii Apei au anuntat rezultatele mondiale ale campaniei de monitorizare a apei pentru anul care s-a incheiat: peste 73,000 de persoane din 70 de tari au participat la actiunile de testare si verificare a apelor din regiunile in care traiesc si locuiesc.

Printre noii participanti la Ziua Mondiala a Monitorizarii Calitatii Apei s-au aflat in premiera si elevii liceului William Shakespeare din Timisoara, care, la initiativa si impreuna cu angajatii Smithfield Ferme au testat apa din raul Bega in luna octombrie a anului trecut. Cifra este cu aproximativ 60% mai mare decat in 2007, cand la actiune au participat elevi, studenti, ONG-uri, asociatii civice si cetateni din 43 de tari, printre care si Romania.

„Credem ca initiativa Smithfield Ferme de organizare a Zilei Mondiale de Monitorizare a Calitatii Apei este intr-adevar foarte buna”, considera Cristina Lapadat, profesor de fizica la Liceul Teoretic William Shakespeare din Timisoara. „Elevii constientizeaza mai usor in acest fel importanta pastrarii unui mediu nepoluat, iar metoda practica este una cat se poate de atractiva”, a mai adaugat Cristina Lapadat.

Elevii, echipati ca niste chimisti adevarati, au masurat PH-ul apei, limpezimea si temperatura acesteia cu ajutorul unor instrumente specifice si a unor substante adecvate, puse la dispozitie de angajatii Smithfield Ferme, initiatorii proiectului. Potrivit profesorilor care i-au insotit pe copii in actiunea de monitorizare, acestia s-au aratat mai mult decat nerabdatori sa revina pe malurile Begai pentru a reface oricand exercitiul.

„Suntem foarte mandri ca, si prin acest program, Smithfield Ferme reuseste sa sprijine accesul la educatie si instruire a noilor generatii in comunitatile locale unde ne desfasuram activitatea”, a declarat Mihai Sepetean, PR Manager Smithfield Ferme.

Actiunile de monitorizare a apei organizate de Smitfield Ferme la Timisoara s-au bucurat de sustinerea autoritatilor municipale precum si a institutiilor de protectie a mediului.

Dintre participantii din Romania la acest program didactic-educativ cu rol de informare asupra importantei unui mediu curat au mai facut parte elevii liceului Iris din Timisoara precum si grupuri de elevi din Maramures, Teleorman, Galati si Hunedoara.

Incepand cu 2009, actiunea de monitorizare, care a avut loc pana acum in fiecare an pe 18 septembrie, se va putea desfasura pe o perioada mai lunga, incepand cu 22 martie (Ziua Internationala a Apei) si terminand cu 31 decembrie. In 2008 au fost monitorizate peste 5,000 de locatii din lumea intreaga, dintre care aproximativ 60% in SUA. Programul isi propune sa atinga in 2012 cifra de un milion de persoane care sa participe la activitati de monitorizare a apelor din localitatile in care traiesc.

Programul de monitorizare se desfasoara sub egida Asociatiei Internationale a Apelor (IWA), fiind sustinut de Agentia Statelor Unite pentru Protectia Mediului si numeroase companii recunoscute la nivel international, printre care si Smithfield Foods.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *