Incetinirea cresterii recifurilor de corali ingrijoreaza oamenii de stiinta

coraliCresterea numarului recifurilor de corali de-a lungul Marii Barierii de Corali a suferit o severa si neasteptata incetinire inca din 1990, fara precedent in ultimile patru secole, conform cercetatorilor.
Cercetatorii au analizat rata de crestere a 328 de colonii de corali, 69 de recifuri individuale, in total 1250 de mile care formeaza Marea Bariera de Corali in N-e Australiei. Acestia au constatat ca numarul recifurilor de corali in scadere aveau nivelul calciului scazut cu pana la 14,2% in perioada 1990 si 2005.
Coralii din intreaga lume sunt grav afectati de poluarea coastelor, incalzirea globala, exploatarea marina, insa cea mai probabila cauza o constituie, conform cercetatorilor, aciditatea mare a apei, care afecteaza schletul coralilor. Aciditatea apei, fenomen in crestere, face dificila acumularea mineralelor, substante ce ajuta coralii in formarea scheletului.
Cercetatorii britanici au analizat o specie de corali numita Porites. Acestia au constatat ca numarul de exemplare este in scadere. In cercetare echipa a folosit raze X si o tehnica numita gama densiometrie, tehnica folosita pentru a masura anual cresterea si densitatea osoasa, care mai apoi a permis determinarea valorii de calcifiere. Au constatat ca rata de calcifiere a crescut cu 5,4% i perioada 1900 si 1970, insa aceasta a scazut cu 14,2% intre 1990 si 2005. Scaderea s-a datorat si scaderii dimensiunilor de la 1,43 cm la 1,24 cm in decurs de un an. Cercetarile s-au desfasurat atat in interiorul recifurilor de corali, cat si in afara recifurilor de corali, sugerand ca scaderea nu se datoreaza poluarii solului.
„Rezultatul este ingrijorator” a declarat Ove Hoegh-Guldberg, cercetator la Universitatea Queensland in Australia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *