Marea Bariera de Corali, desfigurata de o cicatrice de 3 km lungime

0
514

Cargoul chinezesc care a esuat in Marea Bariera de Corali din Australia a provocat pagube considerabile recifului inscris in patrimoniul mondial al UNESCO, care adaposteste o biodiversitate marina exceptionala, relateaza Le Monde, in editia electronica.marea bariera de corali

Shen Neng 1, esuat in data de 3 aprilie pe un banc de nisip din largul statului Queensland, a fost repus pe linia de plutire si remorcat luni seara.

„Acestea sunt cele mai mari pagube provocate barierei de corali de o nava”, a declarat un om de stiinta australian, care a adaugat ca cargoul a lasat „o cicatrice de aproape 3 kilometri lungime si cu o latime de 250 de metri”.

Apropierea unei furtuni a convins autoritatile sa accelereze operatiunile de salvare a navei cu o lungime de 230 de metri.

Vopseaua toxica a navei, care transporta 68.000 de tone de carbune, ucide coralii, afirma presedintele rezervatiei marine. Scafandrii „au descoperit pagube considerabile. Foarte multa vopsea toxica este raspandita in recif”.

„Este ingrijorator, pentru ca scopul acestor vopsele este sa impiedice organismele marine sa colonizeze coca vapoarelor. Am observat deja locuri unde aceasta vopsea ucide coralii din imprejurimi”, a spus el.

‘Absolut scandalos’

Premierul australian Kevin Rudd a afirmat ca este „absolut scandalos” faptul ca nava a ales o ruta declarata ilegala de guvern. „Vom reconstitui piesa cu piesa modul in care s-a produs acest incident”, a afirmat el.

Sydney va cere despagubiri echivalente cu „costurile necesare ecologizarii sitului”, a adaugat el.

Cargoul s-a indepartat cu peste 30 de km de la traseul stabilit. Societatea Shenzhen Energy Transport, armatorul navei, a recunoscut vineri ca nava nu a urmat cursul prevazut spre China, dupa ce a parasit portul australian Gladstone (nord-est).

Sursa: HotNews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.