Incalzirea globala creste veniturile turismului mondial

1
339

Ursii polari si ghetarii a caror existenta este amenintata de incalzirea globala si padurile tropicale distruse prin defrisari se numara printre obiectivele incluse in programul turistic „Planeta in pericol”, care se bucura de un succes tot mai mare, potrivit specialistilor.
incalzirea globala
„Oamenii viziteaza aceste locuri tot mai des, pentru ca sunt convinsi ca acestea se vor schimba, iar ei vor sa le vada inainte”, a explicat Ken Shapiro, redactorul-sef al revistei TravelAge West.

In opinia lui Shapiro, acest „turism al catastrofelor” ecologice, un fenomen aparut in urma cu doi ani, este pe punctul de a deveni un „filon important” pentru acest sector al industriei.

Tot mai multi clienti occidentali aleg programele turistice care le permit sa vada ghetarii din Antarctica, zapezile de pe Kilimanjaro sau marea bariera de corali din Australia, pentru ca toate aceste obiective turistice sunt amenintate cu disparitia, din cauza incalzirii climei.

Vacantele in Africa, reunite sub brandul „viata salbatica”, au un succes tot mai mare printre turisti, a declarat Ross Kennedy, presedintele agentiei Africa Albida Tourism, care organizeaza safari-uri in Zimbabwe.

In cadrul acestui program, turistii sunt cazati in „adaposturi” construite in savana, pentru a dormi cat mai aproape de natura si de animale.

„Schimbarile inregistrate de mediul inconjurator au un impact tot mai evident asupra alegerii destinatiilor de vacanta”, a explicat Kennedy, prezent la Madrid cu ocazia Targului International de Turism, FITUR. „Oamenii isi spun: trebuie sa vad acest loc inainte sa dispara”, a adaugat Kennedy.

Compania acestuia, care administreaza „adaposturile” din apropierea cascadei Victoria, pe fluviul Zambezi, a inregistrat o crestere cu 4% a numarului de turisti in 2008, in ciuda instabilitatii politice a tarii. Numarul turistilor americani s-a triplat in ultimii patru ani.

La celalalt capat al planetei, croazierele spre Antarctica si ghetarii ei aproape ca au devenit o „obligatie” in randul persoanelor interesate de ecologie. In sezonul trecut au fost inregistrati 46.000 de turisti, de doua ori mai multi decat in urma cu cinci ani, potrivit Asociatiei tur-operatorilor din Antarctica.

Tot pe harta mondiala a turismului ecologic al gheturilor se afla localitatea Churchill, ce numara doar 923 de locuitori, complet izolata in golful Hudson, in nordul extrem canadian. Aceasta localitate a devenit o „valoare certa” in domeniul turistic, in ciuda absentei totale a cailor de acces care sa lege acest sat de restul tarii.

Denumita „capitala mondiala a ursilor polari”, mica localitate canadiana atrage de cativa ani multi vizitatori, care pot sa vada, din cateva autobuze special amenajate, faimosii ursi polari, specie despre care specialistii spun ca este in pericol de disparitie.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.