Topirea ghetarilor, o eroare stiintifica

0
399

Avertizarea potrivit careia schimbarile climatice vor determina topirea pana in anul 2035 a ghetarilor de pe Himalaya va fi retrasa, deoarece Organizatia Natiunilor Unite, organismul care a certificat aceasta atentionare, a comis o serie de greseli stiintifice, arata cotidianul britanic „The Times”.Ghetarii din Himalaya

In urma cu doi ani, Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC) a dat publicitatii un raport de referinta, care se presupunea ca include cele mai detaliate cercetari despre impactul incalzirii globale. Una dintre ideile principale a sustinut ca ghetarii lumii se topesc atat de repede, incat peste 35 de ani cei formati pe crestele muntilor Himalaya nu vor mai exista.

Oamenii de stiinta si-au dat seama ca povestea din spatele avertismentului a avut la baza o stire publicata de catre revista stiintifica britanica „New Scientist” cu opt ani inaintea raportului din 2007 al IPCC. De asemenea, s-a ajuns la concluzia ca stirea respectiva a avut la baza, la randul ei, un scurt interviu telefonic acordat de catre Syed Hasnain, un cvasicunoscut cercetator indian, care atunci preda la Universitatea Jawaharlal Nehru din Delhi.

Hasnain insusi a recunoscut ca ceea ce a sustinut a fost o „speculatie” fara temei stiintific. Articolul din „The Times” noteaza ca, daca se confirma, aceasta ar fi cea mai grava eroare din istoria cercetarii climatice, cu atat mai mult cu cat IPCC a fost creat pentru a oferi liderilor mondiali cel mai profesionist sfat, bazat pe cercetari stiintifice. Profesorul Murari Lal, care a supervizat capitolul despre ghetari din raportul IPCC, recomanda sa se renunte la el.

„Daca Hasnain spune in mod oficial ca nu a sustinut niciodata aceasta idee sau ca presupunerea este eronata, atunci recomand ca afirmatia despre ghetarii din Himalaya sa fie inlaturata din viitoarele rapoarte ale IPCC”, precizeaza profesorul.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.