Temperaturi „fierbinti” in Tibet

schimbarea anotimpurilorTemperaturile inregistrate in Tibet sunt „cele mai ridicate” de la inceperea consemnarii lor, conform climatologilor chinezi. Temperaturile medii in Tibet au crescut cu 1.5 C in 2009, cu cresteri inregistrate atat iarna cat si vara la 29 de statii meteorologice.

Acoperisul lumii se incalzeste, conform unui raport care sustine ca temperaturile din Tibet s-au situat anul trecut la cel mai inalt nivel de la inceperea inregistrarii temperaturilor in aceasta tara.

Venind parca in completarea dezbaterii internationale destul de crancene despre impactul schimbarilor climatice care au loc in Himalaya, publicatia condusa de stat, China Daily noteaza ca temperatura medie in Tibet in 2009 a fost de 5.9 C, deci cu 1.5 C mai ridicata decat cea „normala”. Aceasta temperatura „normala” nu a fost mentionata insa climatologii chinezi au facut in trecut comparatii cu o medie a acestor temperaturi inregistrate de-a lungul deceniilor.

„Temperaturile medii inregistrate la 29 de statii meteorologice au atins recorduri maxime”, conform lui Zhang Hezhen, locuitor din Lhasa si specialist in cadrul statiei meteo regionale. „Ar fi timpul ca toti sa luam in serios incalzirea globala si sa ne gandim ce am putea face pentru a salva Pamantul” a adaugat el.

Media a crescut atat iarna cat si vara, ceea ce este neobisnuit, dat fiind ca incalzirea in cazul mediului montan a fost observata in timpul iernii. O statie de monitorizare situata la poalele muntelui Everest a inregistrat de asemenea o temperatura maxima record de 25.8 grade, mai mare cu 0.7 C decat precedentul record.

Confruntandu-se cu cea mai serioasa seceta din ultimele decenii, Lhasa a avut parte de o temperatura de peste 30 de grade pentru prima data de cand au inceput inregistrarea acestora, in 1961, sustine raportul. Nivelul de precipitatii cazute in Tibet a atins limita minima din ultimii 39 de ani, afectand aproximativ 30,000 ha de teren agricol- o optime din terenul arabil al Tibetului.

Xiao Ziniu, director general al National Climate Centre a declarat pentru The Guardian anul trecut ca platoul tibetan este in mod special sensibil la schimbarile climatice datorita impactului asupra pasunilor fragile, permafrost-ului si ghetarilor.

Raportul climatic anual al Tibetului a fost facut publicitatii intr-o perioada de intensificare a controversei internationale aupra semnelor incalzirii globale in regiunea montana , unde altitudinea medie este de peste 4,000 m.

Intergovernmental Panel on Climate Change a fost obligat sa retraga o previziune conform careia ghetarii din Himalaya ar putea disparea pana in 2035. Un studiu efectuat de cercetatorii indieni in 2009 a relevat faptul ca viteza cu care se retrag ghetarii este in mod considerabil mai redusa decat a fost estimat anterior.

Expertii chinezi dezbat acest subiect si au propus studii interdisciplinare, insa majoritatea studiilor publicate in tara sugereaza faptul ca ghetarii se retrag, crescand riscul unor inundatii neasteptate pe termen scurt si seceta pe termen lung.

Sursa: http://www.guardian.co.uk/environment/2010/feb/05/tibet-warming-china 06.02.2010

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *