Ghetarii din Groenlanda se topesc mai repede

0
488

Un ghetar din regiunea Groenlanda are o viteza cu 220% mai mare vara decat iarna, iar continuarea incalzirii globale ar insema o crestere a nivelului apelor, dupa cum arata un studiu publicat in Nature Geoscience.topirea ghetarilor

Conform Reuters, un grup de experti de la Universitatea Edinburgh, Scotia, a aratat ca aceasta diferenta este mult mai mare decat cea inregistrata in anii anteriori.

In regiunea Groenlandei exista destula gheata pentru ca nivelul marilor sa se ridice cu sapte metri in cazul in care s-ar topi. Masuratorile realizate cu ajutorul satelitilor asupra unui ghetar din sud-vestul Groenlandei, cu o altitudine de 1.095 metri si o lungime de 35 kilometri, arata ca bucati mari de 300 de metri se desprind, in fiecare an, de ghetar.

„Masuratorile arata ca a crescut rata topirii in timpul verii, cu pana la 220% fata de valorile inregistrate iarna. In cazul in care clima se va incalzi in continuare si vor exista topiri mai accentuate, ne asteptam ca apa sa patrunda in ghetar si sa se desprinda bucati din ce in ce mai mari”, se arata in studiu.

Expertii Natiunilor Unite au aratat, in 2007, ca incalzirea globala este un fenomen cert si ca peste 90% dintre modificarile climatice inregistrate in ultima jumatate a secolului au fost cauzate de activitatile oamenilor.

Sursa: Intact News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.