Temperaturi record in regiunea Arctica

Temperaturile din Regiunea Arctica au atins cel mai mare nivel din ultimii 2.000 de ani din cauza emisiilor de gaze cu efect de sera, ceea ce afecteaza ciclul de racire din zona, relateaza Reuters.temperaturi record

„Acum putem observa cat de sensibila este regiunea Arctica la schimbarile de clima si ca este primul loc in care poti observa ce se intampla cu sistemul climatic”, a declarat David Schneider, co-autor al studiului publicat in revista de specialitate Science.

Marele inghet a inceput acum 7.000 de ani, iar temperaturile din Regiunea Arctica au atins nivelul minim in timpul asa-numitului „Inghet Mic”, care a durat din secolul XVI pana la jumatatea secolului XIX. Temperaturile au scazut cu timpul din cauza ca Regiunea Arctica a fost indepartata de Soare intrucat orbita Pamantului s-a modificat.

„Daca emisiile de gaze cu efect de sera nu ar fi crescut, temperaturile din regiune ar fi trebuit sa scada in continuare”, a explicat si Bette Otto-Bliesner.

In momentul in care ghetarii de acolo se topesc, apa iese la iveala, iar aceasta absoarbe lumina in loc sa o reflecte. De asemenea, topirea ghetarilor nu doar ca accelereaza efectele incalzirii globale dar ridica si nivelul marilor si oceanelor si dezvaluie depozitele de permafrost ce pot trimite metan in atmosfera.

Temperatura medie din Regiuna Arctica a crescut cu circa 3 grade Celsius fata de cat ar fi trebuit sa fie acum daca procesul de racire continua.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *