Ghetarii “plang” din cauza incalzirii globale

mama-natura.jpg

La o prima vedere, arata ca un ghetar obisnuit care se afla in “”caldurosul “” ocean Artic, dar daca privim cu atentie observam ca apa a sculptat in acest ghetar o fata care are ochii in lacrimi. Acest ghetar a fost descoperit in arhipelagul Svalbard, din Norvegia.

Multi spun ca acest chip sculptat in ghetar poate fi atribuit Mamei Naturii, care varsa lacrimi de tristete din cauza modificarilor climatice care au avut loc in ultimii ani si care o distrug. Unul dintre efectele negative ale incalzirii globale este topirea ghetarilor care duce la cresterea nivelului apei marilor si treptat, la inundarea tarilor care se afla sub nivelul marii.

Fotografia a fost facuta de catre  Michael Nolan, un conferentiar in probleme de mediu, si un prieten  al sau, in timpul unei expeditii de cercetare a ghetarilor si a animalelor din apropierea acestora. Un expert care a analizat de mult timp acest urias ghetar a realizat ca acesta, in ultimele decenii, s-a micsorat foarte mult si foarte repede. Jon Ove Hagen, profesor de geostiinta la Universitatea Oslo, din Norvegia si membru al World Glacier Monitoring Service (WGMS) a studiat ghetarul Austfonna din anul 1988. “Austfonna se intinde pe o distanta de 3.000 de mile si este unul dintre cei mai mari ghetari din arhipelagul Svalbard si din Oceanul Artic.

In fiecare an ghetarul se micsoreaza cu 1.6 mile. Acest lucru este ingrijorator, dar am vazut in intreaga lume zone si mai devastate de incalzirea globala. “”a declarat Dr. Hagen. Domnul Hagen a studiat timp de 25 de ani schimbarile care au aparut in arhipelagul Svalbard. Ca intindere, Austfonna ocupa in Europa locul al doilea dupa Vatnajvkull, iar in lume este al saptelea. Acest ghetar s-a format numai din apa curata.  Oamenii de stiinta au mai observat si alte modificari dramatice in alte zone unde se afla ghetari.

Sursa: Daily mail

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,221FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente