E sigur! In fiecare secunda a fiecarei ore a fiecarei zile- americanii arunca la gunoi 500 de cutii de aluminiu. Nu le recicleaza-pur si simplu le arunca. In anii „90 se reciclau efectiv mai mult de 60% din aceste cutii de aluminiu, pe cand azi se recicleaza doar 51,1 % ! Care este motivul pentru care rata reciclarii scade, in timp ce tot mai multi oameni cauta sa fie „green”?
Pana in momentul scrierii acestui articol, peste 23 de miliarde de containere de bautura au fost puse in depozitele de deseuri numai in acest an. De ce depozite de deseuri? Institutul afirma ca acest lucru se datoreaza combinatiei dintre ritmul alert al vietii cotidiene si lipsa de mijloace de reciclare a comunitatii. Ca urmare, le aruncam in gunoi. Potrivit E Magazine, in anii „70 se aruncau aproximativ 11 miliarde, 29 de miliarde anual in anii „80, 35 de miliarde anual in anii „90, iar incepand cu 2000, 46 de miliarde anual.
Institutul de Reciclare, pe langa discutiile cu privire la reciclare, se ocupa si cu problema deseurilor care raman in urma cutiilor de aluminiu.
1 tona de astfel de cutii produce 5 tone de deseu toxic. Fiecare tona de cutii de aluminiu necesita 5 tone de minereu de bauxita pentru a fi extras, zdrobit, spalat si rafinat, proces in urma caruia rezulta alumina care este apoi topita, creand 5 tone de reziduuri caustice de culoare rosu noroios, care se pot infiltra in panza freatica si pot ajunge la suprafata. Efectele exploatarii miniere a bauxitei s-au resimtit in Jamaica, Brazilia, Australia si alte zone tropicale.
3 % din consumul de energie electrica la nivel mondial se datoreaza producerii cutiilor de aluminiu. In timp ce companiile producatoare de aluminiu mentioneaza adesea economiile enorme rezultate din reciclarea aluminiului, omit sa precizeze faptul ca la nivelul consumului actual, aproximativ 23 de miliarde de kilowati pe ora sunt consumati la nivel mondial anual pentru „productia de inlocuire”. Aproximativ 7 kWh sunt economisiti per livra (33 de cutii) reciclata. Daca cele 50 de miliarde de cutii aruncate ar fi fost reciclate, electricitatea economisita ar fi alimentat 1.3 milioane de case americane. In total, consumul anual de energie electrica al acestei industrii este de aproximativ 300 de miliarde de kWh sau 3% din consumul anual total la nivel mondial de energie electrica.
Centralele hidroelectrice folosite pentru producerea aluminiului distrug habitate si vieti. Potrivit Institutului International al Aluminiului, aproximativ o treime din aluminiul primar produs la nivel mondial utilizeaza energie electrica bazata pe exploatarea carbunelui, 10 % se bazeaza pe cea rezultata din exploatarea uleiului si a gazelor, 5% pe energia nucleara, si cam jumatate foloseste energia hidroelectrica(barajele). Aceste baraje inunda mari suprafete de teren in unele zone si usuca in altele, avand consecinte dezastruoase asupra ecosistemului, amenintand
biodiversitatea si fortand mii de oameni sa-ti paraseasca locuintele.
Aluminiul topit elibereaza in atmosfera gaze cu efect de sera si emisii toxice. Majoritatea gazelor cu efect de sera eliberate in atmosfera se datoreaza industriei aluminiului la nivel mondial in 2005. De asemenea, genereaza emisii de dioxid de sulf si dioxid de azot, responsabile pentru smog si ploile acide. In 2005, 50.7 miliarde de cutii de aluminiu au fost aruncate in S.U.A., rezultand in emisia a 75.00 de tone de dioxid de azot si dioxid de sulf.
Trebuie sa existe un mod mai bun de a-i convinge pe oameni sa recicleze cutiile de aluminiu pe care le folosesc. Bineinteles, faptul ca tot mai multi se lasa convinsi sa utilizeze sticlele refolosibile pentru apa sau suc este un inceput, dar bauturile precum berea sau racoritoarele nu vor mai avea un gust la fel de bun daca le pui in sticla dimineata si le bei mai tarziu. Uh! Sigur trebuie sa fie vreun mod pentru a face aceasta idee posibila. Atunci cand a fost introdusa taxa de $.05 per sticla oamenii au fost intr-o prima faza determinati sa recicleze pentru ca era o taxa noua si oamenii nu doreau sa plateasca pentru sticla, iti voiau banii inapoi. Dar ce valoare mai are azi moneda de 5 centi? Poate daca s-ar taxa cu 50 centi fiecare cutie de aluminiu vanduta, oamenii ar fi convinsi sa recicleze.
In incheiere, stiti ca aluminiul aruncat anual in S.U.A . prin aceste cutii ar putea fi folosit pentru producerea a mai mult de 8.000 de avioane 747. 8.000 de avioane Boeing 747 numai din cutiile de aluminiu care se arunca anual. Uimitor! Putem mai mult!
Sursa: http://www.thegoodhuman.com/