Considerata a fi unul din cele mai spectaculoase ecosisteme ale lumii, Kenya a ajuns astazi in pragul unei adevarate catastrofe. Deforestarile masive (numai padurea Mau, cea mai mare din Kenya, a pierdut un sfert din cele 400 000 de hectare ale sale) au produs sfecte grave, esimtite puternic de fermele kenyene, de sectorul energetic si de faimoasele parcuri nationale din Kenya.
Un atlas produs de Programul pentru Mediu al Natiunilor Unite (UNEP) arata gravitatea situatiei prin juxtapunerea unor imagini ale padurilor kenyene luate din satelit in 1970 cu alte imagini ale padurilor din acest an.
Conform Ministerului Padurilor si al Vietii Salbatice din Kenya, mai putin de 2% din tara e acoperita de paduri in acest moment, cifra mult sub minimul de 10% considerati necesari pentru un ecosistem sanatos.
Ministrul Mediului din Kenya, John Michuki a declarat ca pentru a contracara aceasta stare de fapt, in urmatorii 20 de ani vor fi plantati 7,6 miliarde de copaci pe suprafata tarii. Deocamdata se face simtita o dorinta tot mai mare de implicare a cetatenilor acestei tari : in ultimii doi ani au fost plantati 162 de milioane de copaci de catre o gama larga de organizatii (ale societatii civile, religioase, ale tinerilor, ale femeilor etc.). Diverse personalitati din Kenya se arata, de asemenea, interesate de protectia mediului, printre acestea numarandu-se si laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Wangari Maathai.
Sursa: http://ecology.com