Un studiu recent, intreprins de doctorul Alberto Ascherio si echipa sa, de la Scoala Harvard de Sanatate Publica (Harvard School of Public Health), Boston, a scos in evidenta faptul ca persoanele care fumeaza si care sufera de scleroza multipla (SM) prezinta o evolutie mai rapida a acestei boli.
Studiul a fost publicat in editia din luna iulie 2009 a Arhivelor de Neurologie (Archives of Neurology) si a facut referire la 1465 de pacienti care sufereau de scleroza multipla, cu media de varsta de 42 de ani, avand aceasta boala de aproximativ 9,4 ani. Dintre pacientii analizati in cadrul acestui studiu, 257 erau fumatori actuali, 428 fosti fumatori si 780 pacienti care nu fumasera niciodata.
La inceputul studiului, fumatorii actuali prezentau manifestari mai severe ale bolii si au fost diagnosticati mai degraba cu faza intai de evolutie a bolii, decat cu faza de stopare-recidiva (perioada alternativa, cu si fara simptomele SM). „Cele mai multe efecte adverse au fost observate la pacientii care fumeaza, ceea ce intr-un fel este o veste buna, aceasta insemnand ca renuntarea la fumat poate fi un factor benefic”, afirma Ascherio pentru Reuters Health.
Echipa din Boston a urmarit un grup de 891 de pacienti timp de 3 ani, scopul fiind acela de a determina cati dintre acestia au trecut de la faza de stopare-recidiva a bolii la faza a doua de evolutie. S-a constatat ca aceasta trecere s-a manifestat in cazul a 20 dintre 154 fumatori actuali, 20 dintre 237 ex-fumatori si 32 dintre 500 de nefumatori. Concluzia studiului a fost aceea ca faza a doua a bolii s-a instalat intr-un procent mai mare in cazul fumatorilor actuali. Mai exact, fumatorii actuali aveau o predispozitia mai ridicata de evolutie a bolii si manifestari mai severe ale acesteia, precum si o mai grava atrofiere a creierului, prezentand in timp o mai mare degradare a tesutului cerebral.
Scleroza multipla este o afectiune neurologica cronica, care afecteaza sistemul nervos central, in mod special creierul, maduva spinarii si nervii optici. Aceasta boala poate provoca dificultati in forta si controlul muscular, tulburari de vedere, de echilibru, ale sensibilitatii si tulburari ale functiilor mentale. Studiul nu a relevat in mod exact care este mecanismul prin care fumatul poate inrautati scleroza multipla, dar specialistii au luat in calcul faptul ca fumatul are efecte nocive asupra sistemului imunitar si asupra arterelor, fiind totodata toxic pentru sistemul nervos.
„Desi cauza ramane sa fie cercetata, ceea ce s-a descoperit releva faptul ca pacientii care sufera de scleroza multipla si care renunta la fumat nu doar pot reduce riscul de aparitie a bolilor cauzate de acesta, dar pot si intarzia evolutia sclerozei multiple”, este de parere Ascherio.
Surse: health.yahoo.com, www.medicinenet.com, www.reuters.com, www.sfatulmedicului.ro