300 de copii chinezi din preajma unei turnatorii sufera de intoxicatie cu plumb

0
397

Printre temerile crescande asupra predominantei la nivel national a poluarii cu metale grele, organelecopil chinez intoxicat cu plumb media ale statului chinez au raportat astazi ca peste 1300 de copii au fost intoxicati de o fabrica de mangan din centrul Chinei. Expunerea la contaminare in masa cu plumb din orasul Wenping, provincia Hunan, este al doilea caz din ultimele doua saptamani, iscand acuzatii asupra esecului autoritatilor de a norma corespunzator toxinele ce se acumuleaza in timp.

Un oficial local al guvernului a informat agentia de stiri Xinhua ca testele efectuate asupra copiilor ce traiesc in apropierea turnatoriei au demonstrat ca un procent de 60-70% dintre acestia aveau nivelul de plumb peste limitele normale. Testarile fiind in desfasurare, se asteapta la mai multe cazuri de contaminare.
Autoritatile au inchis fabrica saptamana trecuta si au retinut doi directori executivi pe motive de suspiciunea de „poluare grava a mediului inconjurator”.
Se pare ca uzina si-a deschis portile in luna mai din 2008 fara acordul biroului local de protectie a mediului, avand in raza de 500 de metri o scoala primara, un gimnaziu si o gradinita.
Desi fabrica functiona doar de un an, analizele de sange a 1354 de copii localnici au aratat o cantitate de plumb mai mare decat limita maxima admisa, de 100mg la litru.

Acumularea treptata de plumb in fluxul sangvin poate duce la anemie, slabiciune musculara si chiar la afectarea creierului.
Este putin probabil ca uzina sa fi putut functiona fara suportul guvernului local. Multe zone sarace ignora legile de protectie a mediului pentru a atrage investitii, iar provincia Hunan este notorie pentru industria de metale grele. Conducerea orasului Wugang spunea ca a cerut sa fie inspectate peste 100 uzine, printre care alte sapte turnatorii.

Dar problema este probabil de anvergura nationala, incat autoritatile nu sunt obligate sa faca teste costisitoare pentru metale grele, care tind mai degraba sa se acumuleze in timp decat sa fie emise in izbucniri vizibile.
Intr-un alt caz de saptamana trecuta din Shaanxi, nordul Chinei, 615 copii au suferit de intoxicatie de plumb pusa pe seama turnatoriei din imprejurimi, care isi va inceta activitatea in sambata aceasta.
Sursa: www.guardian.co.uk

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.