Lacul format sub ghetarul Mont Blanc va fi drenat

0
438

In cazul in care ghetarul se va sparge si apa din lacul subteran va iesi la suprafata, asezarile din regiune vor fi amenintate de inundatii.

Mont Blanc este unul dintre cele mai cunoscute locuri ale Europei. Acum este insa amenintat. Lacul format la baza ghetarului va fi drenat, intrucat autoritatile se tem ca pune in pericol atat ghetarul Toªte-Rousse cat si pe localnicii din regiune.

„Daca ghetarul se sparge, apa va curge ca o cascada catre St. Gervais de la o inaltime de 3.200m la 580m si vom avea acelasi scenariu ca in 1892”, a declarat primarul Jean-Marc Peilleix. Aproape 200 de oameni au murit atunci.

Oamenii de stiinta estimeaza ca apa prinsa sub ghetar este echivalenta cu 26 de piscine olimpice.

In luna iulie au fost instalate alarme in regiune. „Cand suna alarma, primele cabane dinspre ghetar au timp 10 minute pentru evacuare, iar ultimele, 30 de minute”, a declarat primarul Peilleix.

Echipele vor fora 50 de metri prin ghetar pentru a ajunge la apa, desi nu stiu ce o sa se intample dupa ce vor drena lacul. Asa ca o parte din localnici si-au parasit casele in timpul lucrarilor de drenare ale lacului si a fost pus la cale un plan de evacuare pentru cei ramasi. Muncitorii spun insa ca nu sunt ingrijorati. Procedura va dura o luna.


Sursa:
Realitatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.