Topirea unui ghetar din Peru a provocat un tsunami de 23 de metri

0
520

Autoritatile au evacuat zona, temandu-se ca ar putea urma alte caderi de gheata.ghetar topit

O bucata de gheata de marimea a patru terenuri de fotbal s-a desprins din ghetarul Hualcan intr-un lac din Peru provocand un tsunami de 23 de metri. Cel putin o persoana a murit.

Portiunea de gheata s-a detasat din ghetarul Hualcan, aflat la 321 km distanta de capitala peruviana, Lima. Gheata a picat intr-o laguna cunoscuta sub numele de lacul 513, declansand un tsunami de 23 metri inaltime, care a distrus satul Carhuaz, aflat in apropiere.

50 de case au fost afectate, inclusiv centrala de epurare, lasand fara apa 60.000 de oameni.

Autoritatile au evacuat asezarile din valea respectiva, temandu-se ca ar putea urma alte caderi de gheata, din cauza topirii ghetarului.

Cesar Alvarez, guvernatorul regiunii, a declarat ca de vina sunt schimbarile climatice. „Din cauza incalzirii globale, ghtarii se vor detasa si vor cadea pe aceste lacuri. Asta s-a si intamplat”, a declarat pentru Canal N.

Ultimele cercetari arata ca ghetarii sunt pe cale de disparitie din Peru. Ghetarii s-au retras cu 22% din 1975, potrivit World Bank, si se asteapta ca cresterea temperaturilor sa ii stearga de pe fata Pamantului in urmatorii 20 de ani.

Acelasi fenomen are loc si in Bolivia, unde ghetarul Chacaltaya, aflat la 5.000 de metri altitudine in Anzi, avea odata cele mai inalte partii de schi din lume. Cercetatorii spun ca va supravietui pana in 2015, intrucat in prezent au mai ramas acoperite de gheata doar cateva varfuri.

Disparitia gheturilor din Anzi va afecta aproape 80 de milioane de oameni, care se bazeaza pe ei ca sursa de apa.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.