Cum ajung lactatele sa „fure” calciul din oase

Laptele si branza se pot tranforma in „hoti” de calciu, daca nu le consumam corespunzator. In plus, ele pot favoriza producerea fracturilor, nefiind recomandate persoanelor cu osteoporoza, sustin medicii.lactate sanatate

Laptele, branza si cascavalul sunt recunoscute ca surse de calciu, insa atunci cand sunt consumate in exces, ne scot calciul din oase, atentioneaza medicii.

„Laptele si branza, avand multe proteine si fiind acide, scad pH-ul sangelui si il acidifica. In aceasta situatie, organismul se apara si, obligatoriu, scoate calciul din oase, ca sa echilibreze pH-ul sangelui si sa poata sa ramana normal. Astfel, aceste alimente consumate in cantitati mari ajung sa ne fure calciul din oase si devin niste hoti de calciu”, explica dr. Virgiliu Stroescu, medic nutritionist si endocrinolog la Policlinica Iancului din Bucuresti.

Laptele cu cacao blocheaza asimilarea calciului

Medicul ii atentioneaza pe parinti ca acelasi lucru este valabil si pentru bautura preferata a copiilor, laptele cu cacao. Asadar, daca le dam copiilor aceasta bautura, nu inseamna ca lichidul respectiv ii ajuta si la asimilarea calciului in organism.

„Este adevarat ca laptele are mult calciu, dar in acelasi timp, laptele este acid, pentru ca are aminoacizi, si va face si ca sangele sa fie acid. Pentru a se apara, organismul absoarbe calciul din oase, ajungand in situatia in care calciul din lapte sa nu se absoarba”, atrage atentia dr. Stroescu.

In acest fel, medicul demonteaza si mitul potrivit caruia persoanele care sunt bolnave de osteoporoza trebuie sa manance multe produse lactate si sa-si administreze pastile de calciu.

„Batranii sufera de lipsa de calciu nu pentru ca nu mananca lactate, ci pentru ca au hoti de calciu. Si, atunci, varstnicii care mananca lapte in cantitate mare si branza multa vor face fracturi de oase si osteoporoza”, atrage atentia dr. Virgiliu Stroescu.

Cafeaua reduce cantitatea de calciu din organism

In categoria alimentelor care ne „fura” calciul din oase mai sunt si carnea consumata in cantitati mari, cafeaua, alcoolul, bauturile acidulate, tutunul.

„Sa nu uitam ca multa lume obisnuieste sa-si inceapa ziua cu o cafea si, apoi, mai beau cateva cesti pe durata intregii zile. In plus, cafeaua este un excitant care fura energia pe care organismul o are de rezerva, si nu o bautura care ne da energie. Pe moment, poate te simti mai energic, dar dupa cateva ore te simti mai molesit decat inainte”, precizeaza dr. Stroescu.

Totusi, medicii nu neaga importanta produselor lactate pentru organism, dar spun ca totul trebuie consumat cu masura.

Care e doza zilnica necesara de calciu

„Este foarte adevarat ca lactatele consumate in cantitate mare ne fura calciul din oase, ca sa se echilibreze pH-ul sangelui, insa in aceeasi masura se cunoaste faptul ca zilnic avem nevoie de calciu. Cantitatea necesara difera de la persoana la persoana, in functie de varsta, sex si cerinte”, adauga dr. Vera Daghie, medic nutritionist la o clinica particulara din Bucuresti.

Asadar, produsele lactate trebuie consumate in cantitate moderata.

„Doza zilnica necesara de calciu este de 500-1.000 mg in cazul adultilor si de pana la 500 de mg, pentru copii. Cantitate de calciu difera insa la produsele lactate si de aceea trebuie sa citim eticheta”, explica biologul Livia Nena.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *