Un aisberg ameninta navigatia in nordul Oceanului Atlantic

Autoritatile canadiene monitorizeaza blocul de gheata desprins din ghetarul Petermann. O insula de gheata de 260 de kilometri patrati, mai mare decat Bucurestiul – a carui suprafata este de 228 de km patrati -, s-a desprins dintr-un ghetar arctic.
iceberg petermann
Autoritatile canadiene sunt in alerta pentru ca blocul de gheata – cel mai mare aisberg arctic format in ultimii 50 de ani – ar putea bloca circulatia pe canalele navigabile nord-atlantice.

In unele locuri, aisbergul de patru ori mai mare decat cartierul newyorkez Manhattan are o grosime de 200 de metri, „jumatate din inaltimea Empire State Building”, a spus cercetatorul Andreas Muenchow, profesor asociat la Universitatea din Delaware, SUA, care desfasoara un proiect de cercetare in stramtoarea Nares, dintre Groenlanda si insula canadiana Ellesmere.

Imagini din satelit

Uriasa insula de gheata a fost descoperita de Trudy Wohlleben de la Canadian Ice Service (care monitorizeaza gheata din apele navigabile ale Canadei) la cateva ore dupa ce un satelit NASA a surprins imagini cu ghetarul, in 5 august. Datele au fost procesate si analizate de echipa profesorului Muenchow, potrivit site-ului Universitatii din Delaware.

„Cantitatea de apa inmagazinata in aceasta insula de gheata ar putea alimenta raurile Delaware sau Hudson mai bine de doi ani”, a declarat Muenchow.

Aisbergul va ajunge intr-un final in stramtoarea Nares, pe rutele navale, spre insula Baffin si coastele Newfoundland, asa cum s-a intamplat cu majoritatea insulelor de gheata desprinse din ghetarii Groenlandei, inclusiv cu cel care a scufundat vasul Titanic, in 1912, scrie publicatia canadiana „Edmonton Journal”, in editia online.

Aisbergul ar putea fuziona cu pamantul sau, impins spre sud de curentii oceanici, ar putea bloca circulatia sau s-ar putea rupe in bucati, a explicat Muenchow. Intrebat daca formarea acestui aisberg se datoreaza incalzirii globale, Andreas Muenchow a spus ca este greu de judecat pentru ca in aceasta zona din nordul Groenlandei se fac masuratori doar din 2003.

Ruperea calotei glaciare arctice a tinut in alerta autoritatile canadiene in ultimii cinci ani, pentru ca ameninta navigatia si exploatarile petroliere din zona.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *