Soarele se trezeste, urmeaza si alte furtuni magnetice puternice

Soarele ajunge la capatul ciclului sau de 11 ani.
explozie solara
Se pare ca Soarele isi incheie un nou ciclu, eruptiile solare din aceste zile fiind dovada ca Soare se trezeste la viata, dupa o pauza de aproape 10 ani.

„Este prima eruptie catre Pamant pe care o inregistram dupa mult timp”, a declarat astronomul Leon Golub de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Ejectia de masa coronara s-a indreptat direct catre Pamant, lovindu-ne planeta in ziua de miercuri, a mai adaugat Golub.

Potrivit examiner.com, ejectia coronara a fost surprinsa de Solar Dynamics Observatory de la NASA, o sonda spatiala lansata in luna februari, 2010. SDO produce imagini de mare rezolutie, atat pentru lumina din spectrul vizibil, cat si in infrarosu si ultraviolet.

Norul de particule incarcate s-a lovit de campul magnetic al Pamantului si a produs o serie de aurore boreale impresionante. Ultimul maxim solar s-a produs in 2001, iar perioada de pauza a fost foarte lunga si foarte linistita. Aceste ultime explozii solare indica faptul ca Soarele se trezeste si va inregistra un maxim in 2011 si 2012.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *