Creditele de carbon au contribuit la aparitia unui numar impresionant de proiecte „verzi” in China, astfel ca, in prezent, gigantul asiatic este impanzit de centrale si turbine eoliene, de baraje mai mari sau mai mici si de dispozitive ce utilizeaza biogazul pentru producerea energiei electrice.
Piata internationala ce ofera astfel de proiecte le permite tarilor industrializate din nord sa isi „stearga” o parte din emisiile de gaze cu efect de sera daca fac investitii in proiecte „curate” dezvoltate in sud.
Desi este cel mai mare poluant al planetei, China a devenit si primul mare utilizator al Mecanismelor de Dezvoltare Curata (CDM), detinand peste o treime din cele aproximativ 1.900 de proiecte inregistrate la ONU (Organizatia Natiunilor Unite) si furnizand aproape 60% din oferta mondiala de credite de carbon.
Potrivit AFP, cei sase milioane de locuitori din Kunming, capitala provinciei „verzi” Yunnan, produc zilnic 3.500 de tone de resturi menajere, care ulterior sunt sortate. O parte asteapta construirea unei uzine in care resturile sa fie incinerate, iar cealalta parte este folosita intr-o unitate de metanizare, care produce energie electrica.
Asemeni unor picioare uriase de paianjen, zecile de tevi ale unitatii stau infipte in groapa de gunoi si absorb gazul de aici, in special metan (un gaz cu efect de sera), produs in urma procesului de descompunere a deseurilor organice.
Costul realizarii acestei unitati s-a ridicat la 15 milioane de yuani (1,5 milion de euro), insa ea va permite reducerea cu 64.000 de tone a emisiilor anuale de gaze cu efect de sera. Pentru fiecare tona de gaze cu efect de sera redusa, China primeste credite de carbon, pe care apoi le poate vinde tarilor interesate.
Numai in provincia Yunnan, pana in prezent au fost puse la punct 20 de proiecte „verzi”, in mare parte hidraulice, care au primit deja aprobarea ONU, iar alte 200 de proiecte din China asteapta aprobarea organizatiei.
„Bineinteles, mecanismul mai trebuie imbunatatit, insa acesta functioneaza: regulile jocului sunt acelelasi pentru toata lumea, iar exemplul chinez le poate fi util altor tari”, a estimat Yan Tang, insarcinatul cu acest proiect din cadrul Agentiei Franceze de Dezvoltare, cea care sustine proiectele CMD din China.
Unul dintre obiectivele conferintei de la Copenhaga asupra climatului, prevazuta pentru luna decembrie, va fi tocmai reformarea pietei internationale de proiecte, pentru ca aceasta sa nu le mai fie rezervata doar marilor tari emergente.
Sursa: Intact News