China are tot mai multe centrale eoliene

In ultimul timp, China si-a intensificat activitatea in domeniul energiei eoliene, astfel ca si-a instalat parcuri eoliene chiar si la altitudini de 3.000 de metri, deasupra orasului Dali din provincia Yunnan.China centrale eoliene

Cel mai inalt parc eolian din China, proiectul Dali Zhemoshan, dovedeste ca producerea de energie eoliana a devenit o prioritate pentru guvernul chinez, care beneficiaza de creditele de carbon create in cadrul luptei impotriva incalzirii climatice.

„Resursele de vant din provincia Yunnan nu sunt cele mai bune din tara”, a marturisit Zhai Cheng, unul dintre responsabilii proiectului, citat de AFP. „Dar, la altitudine (mare), devine interesant”, a adaugat acesta.

China, ale carei emisii de gaze cu efect de sera sunt cele mai ridicate din intreaga lume si care depinde in proportie de 70% de carbonul folosit in sectorul sau energetic, intentioneaza ca, pana in 2020, sa asigure 15% din nevoia de electricitate datorita energiilor regenerabile.

„China si-a dublat eforturile: obiectivul sectorului eolian pentru 2020 a trecut, recent, de la 30 de gigawati la 100”, a precizat Zhai Cheng.

Evolutia Chinei in acest sector depaseste cu mult situatia de la nivel mondial, ea clasandu-se in prezent pe locul patru in lume, dupa Statele Unite, Germania si Spania.

„In ceea ce priveste amploarea si ritmul, dezvoltarea sectorului eolian din China este absolut fara echivalent in lume”, a subliniat Steve Sawyer, secretar general al Global Wind Energy Council (GWEC), care spera ca centralele eoliene chineze vor fi primele in lume pana la inceputul lui 2012.

In afara de fermele eoliene gigantice din nord, cum ar fi cea din provincia Gansu, China a devenit interesata si de proiectele mici, care se bazeaza pe Mecanismul de Dezvoltare Curata (CMD). Acesta din urma a fost creat prin Protocolul de la Kyoto si le permite tarilor industrializate sa isi „stearga” o parte din emisiile de gaze cu efect de sera daca fac investitii in proiectele „curate” din tarile in curs de dezvoltare.

Avand o putere instalata de 30,75 de megawati, cele 41 de turbine eoliene ale proiectului Dali Zhemoshan, care functioneaza deja de zece luni, produc anual energia electrica ce ar fi fost produsa cu 20.000 de tone de carbon.

In prezent, China urmareste sa se contreze „pe calitate si nu doar pe cantitate”, prin imbunatatirea performantelor turbinelor si, cel mai important, prin ameliorarea ratei de racordare la reteaua electrica.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *