Din anul 1992 Ziua Mondiala a Apei este sarbatorita in intreaga lume. Scopul acestei sarbatori este de a promova constientizarea gradului in care dezvoltarea resurselor de apa contribuie la productivitatea economica si la bunastarea sociala.
Imaginati-va o zi fara apa potabila. Cum v-ati prepara ceasca de cafea dimineata? Cum v-ati mai spala pe dinti? Cum v-ati impaca cu ideea ca din cauza apei pe care o beau copiii vi se imblonavesc?
Tema de anul acesta propusa pentru Ziua Mondiala a Apei (World Water Day) este „Provocari si oportunitati in transmiterea calitatii apei”.
In 2010, apa nepotabila continua sa fie prima cauza a mortalitatii in lume, 8 milioane de victime ale acestui flagel fiind inregistrate in fiecare an. In fiecare zi, doua milioane de tone de ape uzate sunt evacuate neepurate in ape, la nivel global.
In Romania, peste 50 % din cantitatile de poluanti evacuate in receptorii naturali provin din marile aglomerari umane. Chiar daca, in perioada 2005-2008, s-a inregistrat o reducere cu 10 la suta a cantitatii de poluanti evacuate in receptori naturali, procentul de ape neepurate sau insuficient epurate ramane in continuare destul de mare. Niciunul din marile orase ale Romaniei nu au statii de epurare conforme cerintelor europene, potrivit INHGA.
Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor organizeaza o conferinta de presa privind calitatea apelor, cu prilejul Zilei Mondiale a Apei. In cadrul conferintei vor fi prezentate sursele de poluare si stadiul racordarii populatiei la retele de canalizare si statii de epurare, precum si programele de masuri si costurile acestora.
Sursa: Adevarul