Pretul incalzirii

Comentariu. Care pret credeti ca are cel mai mare impact asupra vietii dumneavoastra? Al mancarii, al benzinei; ipoteca; cotatia dolarului? Pretul enorm al incalzirii globale va trebui platit la un moment dat in viitor. Comportamentul nostru este calea sigura spre sinucidere.pretul incalzirii

Pretul materiilor prime, al energiei, rata dobanzii si schimbul valutar, toate afecteaza calitatea vietii noastre si reflecta modul in care puterea este distribuita intre natiuni – progresul anumitor tari si declinul altora.

Dar exista un pret despre care se vorbeste rar, in pofida importantei sale pentru viitorul omenirii: pretul emisiilor de gaze care ne incalzesc planeta.

Si se discuta atat de rar pentru ca aceste emisii de gaze sunt atat de scazute, incat, pana acum, nici nu am fost macar constienti de existenta lor.

Fara indoiala

Ignoram pretul murdaririi planetei sau a atmosferei, pe riscul nostru. Nimeni nu plateste prea mult cand contribuie la incalzirea planetei – de fiecare data cand aprinde o lumina, cand calatoreste cu automobilul, cand serveste carne sau taie un copac.

Daca am plati mai mult, atunci am face mai putin din toate aceste lucruri, sau am cauta mijloace mai putin costisitoare si mai eficiente. Pretul enorm va trebui platit la un moment dat in viitor.

Comunitatea stiintifica nu are nicio indoiala ca incalzirea globala este cauzata de activitatea umana si ca tendintele actuale ne conduc spre dezastru. Omenirea are trei optiuni: sa le suporte; sa le reduca; sau sa se adapteze.

Multe dintre efectele pe care deja le suferim sunt acum inevitabile, fiind rezultatul unor evenimente din trecut.

La unele schimbari exista putine sanse sa ne adaptam. Bangladesh, tara cea mai dens populata din lume si una dintre cele mai vulnerabile la schimbarile climatice, va avea de suferit consecinte devastatoare.

Alte tari au inceput sa se adapteze, investind in infrastructura, schimbandu-si politicile agricole, planurile de urbanism, turismul, si politicile industriale. Unele isi modifica chiar strategiile militare.

Ce e de facut?

Trebuie sa schimbam cursul catastrofal pe care ni l-am fixat noi insine. Iar asta inseamna sa oferim stimulente tarilor, intreprinderilor si persoanelor fizice ca sa emita mai putin. Stimulentele inseamna bani.

Pe scurt, va trebui sa facem in asa fel incat contributia la incalzirea globala sa coste mult din punct de vedere financiar. Alternativa ar fi aceea de a impune limite la emisiile de carbon, la energie sau la combustibil. Toate aceste optiuni ar fi nepopulare, si riscante politic. Ar trebui ca guverne cu interese divergente sa ajunga la un consens. Esecul negocierilor de anul trecut, de la Copenhaga, privind schimbarile climatice arata cat de dificil de realizat ar fi acest lucru. Avertismentele de la Copenhaga nu reprezinta nimic in comparatie cu cele pe care natura insasi le-a enuntat.

Daca nu vom decide cat mai curand cu privire la o modalitate de a creste pretul cel mai important din lume, atunci natura o va face in locul nostru. Iar acest pret va fi prohibitiv de mare.

Moises Naim

Redactor-sef al revistei americane „Foreign Policy”, pe care a relansat-o in 2003 pentru a deveni una dintre cele mai citite si premiate reviste de politica internationala.

Fost ministru al Industriilor si Comertului in Venezuela si director executiv al Bancii Mondiale.

Ultima sa carte, din 2006, este „Ilicit: How Smugglers, Traffickers and Copycats are Hijacking the Global Economy”, tradusa deja in 18 limbi.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *