Ciobani romani pasc oile chiar in centrul Romei

Stana la care lucreaza compatriotii este situata la 10 minute de mers pe jos de cea mai apropiata statie de metrou, la trei kilometri de Colosseum. Doi romani au grija de peste 1.200 de oi, la trei kilometri de centrul Romei. Proprietara fermei spune ca nu ar reusi sa tina stana, daca nu ar fi romanii.stana de oi

La marginea parcului -Caffarella, ajuns celebru dupa ce acolo a avut loc un viol care a agitat spiritele in Italia, se intinde o pajiste pe care doi ciobani romani isi castiga painea intr-un mod arhaic. Ei au grija de oile uneia dintre dintre putinele stane situate in centrul unui oras european, la aproape trei kilometri departare de Colosseum.

De la ferma la care lucreaza ei si pana la cea mai apropiata statie de metrou faci pe jos 10 minute. Cu toate acestea, singurii care accepta aceasta slujba sunt conationalii nostri. Italienii si alti imigranti nici nu vor sa auda de meseria de cioban la Roma.

Munceste 16 ore pe zi

„Daca n-ar fi romanii, n-as avea cu cine lucra. Numai romanii mai fac meseria de cioban”, spune Anna Giovanni, proprietara fermei „La Caffarella”. Italianca lucreaza de mai bine de sapte ani numai cu romani si recunoaste ca a avut probleme cu unii dintre ei, care, desi au fost tratati ca acasa, „au disparut in Romania sau chiar prin Italia, fara sa mai dea vreun semn de viata”.

De cele 1.200 de oi de la stana „La Caffarella” se ocupa doi tineri ciobani, greu de gasit in timpul zilei la ferma. Madalin Gheorghita Lungu are 21 de ani si este originar -dintr-un sat din judetul Bacau, unde lucra tot ca cioban. Programul lui la ferma este de la ora 4.00 pana la 20.00, insa recunoaste ca aceasta meserie este mult mai usoara in Peninsula decat in Romania. In Italia, „oile se mulg la aparate, nu cu mana cum se face in tara noastra”, explica Madalin.

Necazuri dupa violul „Caffarella”

Tanarul se afla la stana din Roma de un an si cateva luni. Din cand in cand, el si colegul sau ajuta la prepararea casului si a branzei, care se fac la fel ca in Romania.

In primavara anului 2009, la cateva zile dupa ce o adolescenta italianca a fost violata de Gavrila Oltean si Ionut Jean Alexandru, cei doi ciobani de la stana au fost interogati de politisti. Atat tinerii, cat si proprietara fermei nu vor sa vorbeasca prea mult despre acest moment.

„Mi-a fost teama. Chiar daca nu-i cunosteam bine pe cei doi baieti in acea perioada, deoarece nu erau veniti de multa vreme la stana, aveam incredere ca nu ei erau cei vinovati. Eu le ofer tot ce vor. Daca vor sa mearga in oras sa se plimbe sau sa se vada cu prietenele, o pot face in orice seara, fara nicio problema”, povesteste Anna, proprietara fermei.

Multi parinti isi aduc copiii doar pentru a vedea cum arata o stana. „Din 1979 este aceasta ferma aici. La inceput, nu era parcul Caffarella. Din 2000, o jumatate din spatiul agricol a intrat in posesia primariei care a facut parcul”, explica Anna.

Parcul Caffarella, zona agricola

In partea de sud a Romei exista o suprafata de spatiu verde, cu forma unei felii de pizza, care ajunge de la autostrada de centura pana aproape de centrul istoric al Romei. Acest spatiu este traversat de-a lungul de artera romana Appia Antica pe marginea careia se gasesc unele dintre cele mai importante vestigii romane. Pentru a impiedica extinderea orasului in acest spatiu, autoritatile au declarat parcul Caffarella – Appia Antica zona agricola. Singurele destinatii pentru aceste terenuri sunt pastoritul si agricultura.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *