Patru proiecte romanesti pentru situri Natura 2000, finantate de UE prin programul Life+ cu zece milioane de euro

Patru proiecte romanesti pentru situri Natura 2000, finantate de UE prin programul Life+ cu zece milioane de euro

Patru proiecte romanesti, in valoare de aproape zece milioane de euro, vor fi finantate de UE prin programul Life+ Nature, intr-o lista de 200 de proiecte a caror finantare a fost aprobata vineri.

Primul dintre proiecte e derulat de fundatia Conservation Carpathia si urmareste restaurarea a 1.600 hectare de paduri din muntii Fagaras. Un alt proiect, Northwest Gorj, e derulat de Agentia de Protectia Mediului Gorj si urmareste sa restaureze habitatele degradate din Nordul Gorjului de Vest. Proiectul derulat de Fundatia Carpati For-Marsh care urmareste sa imbunatateasca situatia a trei habitate din zona de centru a Romaniei a primit de asemenea finantare. In fine, un al patrulea proiect e derulat de Fundatia pentru Arii Protejate si urmareste instruirea managerilor siturilor Natura 2000. De altfel, toate cele patru proiecte castigatoare se refera la situri protejate Natura 2000.

Comisia Europeana a aprobat astazi finantarea a 202 noi proiecte in cadrul programului LIFE+, fondul pentru mediu al Uniunii Europene. Proiectele vizeaza actiuni in domeniul conservarii naturii, al politicii de mediu, al schimbarilor climatice, precum si activitati de informare si comunicare privind problemele de mediu. Ele reprezinta o investitie totala de aproximativ 516,5 milioane de euro, din care UE va furniza 268,4 milioane.

In urma celei mai recente cereri de propuneri, care s-a incheiat in iulie 2011, Comisia a primit 1 078 de candidaturi din cele 27 de state membre ale UE. Dintre acestea, 202 au fost selectionate pentru cofinantare in cadrul celor trei componente ale programului: LIFE+ Natura si biodiversitate, LIFE+ Politica si guvernanta in materie de mediu si LIFE+ Informare si comunicare. Proiectele selectate sunt prezentate in anexa la prezentul comunicat de presa (a se vedea MEMO/12/585).

Proiectele din cadrul componentei LIFE+ Natura si biodiversitate vizeaza ameliorarea starii de conservare a unor specii si habitate pe cale de disparitie. Dintre cele 268 de propuneri primite, Comisia a ales pentru finantare 76 de proiecte depuse de parteneriate intre organisme de conservare a naturii, autoritati guvernamentale si alte parti interesate. Situate in 22 de state membre, ele reprezinta o investitie totala de 241,8 milioane EUR, din care UE va furniza 136 milioane EUR. 71 dintre acestea se inscriu in categoria „Natura” si vor contribui la punerea in aplicare a directivelor „Pasari” si/sau „Habitate” si la dezvoltarea retelei Natura 2000. Celelalte cinci abordeaza aspecte mai vaste ale biodiversitatii.

Proiectele din cadrul componentei LIFE+ Politica si guvernare in materie de mediu sunt proiecte-pilot care contribuie la dezvoltarea de politici, tehnologii, metode si instrumente inovatoare. Dintre cele 607 propuneri primite, Comisia a selectat pentru finantare 113 proiecte depuse de o gama larga de organizatii din sectorul public si privat. Proiectele castigatoare reprezinta o investitie totala de 258,4 milioane EUR, din care UE va furniza aproximativ 124,4 milioane.

In cadrul acestei componente, Comisia va contribui cu peste 31,4 milioane EUR la 23 de proiecte care abordeaza in mod direct schimbarile climatice, cu un buget total de 67,8 milioane EUR. In plus, numeroase alte proiecte care se concentreaza asupra altor aspecte vor avea un impact indirect asupra emisiilor de gaze cu efect de sera. Deseurile si apa sunt alte doua domenii importante asupra carora se concentreaza actiunile, cu 29 si, respectiv, 19 proiecte selectate.

Proiectele din cadrul componentei LIFE+ Informare si comunicare disemineaza informatii, pun in evidenta problemele de mediu si ofera activitati de formare si de sensibilizare cu privire la prevenirea incendiilor forestiere. Dintre cele 203 propuneri primite, Comisia a selectionat pentru finantare 13 proiecte depuse de diferite organizatii publice si private din domeniul naturii si/sau al mediului. Proiectele se desfasoara in noua state membre si reprezinta o investitie totala de 16,2 milioane euro, din care UE va furniza aproximativ 7,2 milioane euro.

LIFE+ este instrumentul financiar european pentru mediu si are un buget total de 2, 143 miliarde euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *