Statul California organizeaza, la initiativa populatiei, referendum pentru etichetarea alimentelor care contin organisme modificate genetic (OMG)

Statul California organizeaza, la initiativa populatiei, referendum pentru etichetarea alimentelor care contin organisme modificate genetic (OMG)

Organizarea, la initiativa populatiei, a referendumului din statul California, prin care se doreste legiferarea obligativitatii etichetarii continutului de organisme modificate genetic (OMG) in cazul tuturor produselor alimentare, este o noutate care priveste pe toata lumea, inclusiv pe noi, romanii. Este o dovada ca s-a facut astfel auzita vocea poporului, care arata ca incertitudinea alimentatiei e o problema cu adevarat grava si care nu mai poate fi tolerata.

Reactia principalului producator de OMG la nivel mondial, gigantul american extins la nivel multinational, Monsanto, nu constituie decat o alta confirmare a faptului ca temerile publicului californian sunt cat se poate de indreptatite.

Monsanto a demarat o campanie propagandistica prin care urmareste sa convinga consumatorii americani ca nu este neaparata nevoie ca acestia sa stie ce mananca!

Iar daca interzicerea consumului de lapte proaspat muls, a tratarii cancerului cu ierburi medicinale, necesitatea aprobarii de la Agentia de Protectia Mediului in cazul construirii unei case pe propriul tau teren ori obligarea populatiei sa se vaccineze pot fi privite ca abuzuri guvernamentale impotriva propriilor cetateni, referendumul cu privire la etichetarea OMG este exact contrariul.
Este un mandat in numele poporului impotriva corporatiilor.
Caci populatia Californiei este cea care a determinat organizarea scrutinului, a strans semnaturile si a reusit sa intruneasca toate conditiile cerute de lege pentru a face referendumul pe aceasta tema, doar pentru motivul indreptatit de a determina companiile sa fie oneste in privinta a ceea ce ne pun in mancare.
Daca masura de etichetare a produselor alimentare ar fi fost lasata pe seama autoritatilor guvernamentale, fie ele ale statului California, fie federale, problema nici nu ar fi existat, caci industria alimentara si a biotehnologiilor domneste fara probleme peste politicienii si birocratii corupti din guverne, avand posibilitatea de a plati pentru uciderea din fasa a oricarei initiative legislative de acest fel.
Tocmai aceasta este si ratiunea reglementarii din sistemul legislativ american care permite organizarea referendumurilor de catre populatie.
Este singurul mecanism care permite adoptatea de legi ramas inca la dispozitia Poporului care poate depasi coruptia si sa ajunga direct la votanti.
Sigur, chiar daca trece, masura legislativa este inca supusa interpretarii Curtii Supreme, iar aceasta este o masura importanta prin care guvernul se asigura ca masele dintr-un anume stat nu iau cumva vreo masura legislativa care ar priva alti locuitori drepturile si libertatile lor constitutinale.
Ei, si aici venim si scotocim prin ograda prietenosului si binevoitorului stat roman, care ne zambeste gales, cu eternul rictus croit parca dupa cel al bunicutei Iliescu – printre sughiturile mineriadelor si altor convulsii sociale – in timp ce ne lasa sa ne descurcam singuri ori sa crapam, ca-n Legiunea Franceza.
In maretul stat de drept, democratic si al economiei de piata, in Romania postdecembrista, initiativa cetateneasca in privinta organizarii de referendumuri pentru legiferarea problemelor de interes local, judetean sau national nu este nicaieri prevazuta clar si raspicat in legislatie si, drept urmare, mi-e greu sa cred ca a fost vreodata aplicata.
Pentru aceasta era nevoie oricum de o societate civila mult mai bine structurata si incomparabil mai activa, ceea ce nu e cazul, desigur.
Iata cum stau lucrurile pe plaiurile acestea curat mioritice: legea referendumului, numarul 3/2000, cu modificarile aduse de OUG 103/2009 si aprobate prin lege abia anul acesta, nu face absolut nici o referire la organizarea la initiativa cetateneasca a referendumurilor.
Asadar, nu exista vreo referire directa la posibilitatea depasirii “sistemului ticalosit”, cum ii place celui mai calificat carmaci al pachebotului cu aburi numit Romania sa se alinte numind cloaca politico-economico-religioasa de la noi.
Abia in capitolul VII din Legea 215/2001 a administratiei publice locale gasim ceva referiri la initiativa cetateneasca, prin care se poate ajunge, indirect – cum altfel – la referendum local sau judetean.
Pentru aceasta este insa necesara obtinerea unei hotarari de consiliu local sau judetean privind organizarea unui referendum cu privire la suspendarea unor consilieri sau membri ai executivului local ori judetean sau in alte chestiuni care privesc interesul public.
Pe de alta parte insa, e la fel de adevarat ca ne mai lipseste si exercitiul democratic real al populatiei, care sta si asteapta sa pice para malaiata in gura lui natafleata, dar nu uita sa se vaiete ca o duce greu sau ca e tinta nedreptatilor si ca nu se vad solutii.
Desigur, ne-ar prii si noua o initiativa cetateneasca prin care sa se ajunga, chiar urmand cotelile sucitului sistem de drept romanesc, la organizarea unui referendum pe tema obligarii companiilor sa eticheteze orice produs alimentar in care se regasesc fie si fractiuni din organisme modificate genetic.
Dar care ar fi probabilitatea sa se si intample un astfel de miracol, judecand dupa amploarea griparii societatii romanesti?
Singura speranta mai sta, poate, in organizatiile de mediu mai cu staif si cu nume cu rezonanta mondiala. Altfel, vorba redactorului american Mike Adams, de la NaturalNews, din al carui articol am spicuit informatiile referitoare la referendumului californian: vom ajunge sa mancam melamina, celule fetale umane, monstri transgenici si chimicale ce depasesc orice imaginatie, fara s-o stim macar!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *