Presiuni de mediu pe CET-ul ilegalist din Oradea

Presiuni de mediu pe CET-ul ilegalist
Presiuni de mediu pe CET-ul ilegalist
Presiuni de mediu pe CET-ul ilegalist

Mai multe controale de mediu s-au lasat cu amenzi la CET. Conducerea vrea sprijin in asumarea ilegalitatii in care functioneaza centrala pe carbune.

Din primele zile ale acestui an, instalatiile de ardere a carbunelui din Electrocentrale SA functioneaza ile gal. Conform angajamentelor asumate la nivel national fata de Uniunea Europeana, instalatiile mari de ardere trebuiau sa-si reduca emisiile de oxid de azot, dioxid de sulf si pulberi, pana in 31 decembrie 2013. Dupa cum se poate observa seara de seara, in Oradea situatia este aceeasi ca-n orice iarna. In aceste conditii, deja din vara, Agentia de Protectia Mediului Bihor si Garda de Mediu au trecut la controale si sanctiuni.

Nicio surpriza

Faptul ca Electrocentrale SA va arde, ilegal, carbune in instalatiile mari incepand cu 2014 nu constituie o supriza pentru nimeni. „Conform informarii Electrocentrale Oradea SA din 17.04.2013, in cadrul acestui proiect (referitor la noua sursa pe gaz, n.r.) s-a realizat studiul de fezabilitate aprobat prin HCL nr.137/2012, care prevede realizarea unei noi surse de producere a energiei electrice si termice in conformitate cu cerintele actuale de mediu, cu termen de finalizare estimat al investitiei 31.12.2014. De observat ca studiul de fezabilitate estimeaza termenul de finalizare al investitiei la 31.12.2014, nu respecta termenul de 31.12.2013, asumat prin Tratatul de aderare al Romaniei la UE”, arata Agentia de Protectia Mediului Bihor (APM) intr-o informare de presa.

In primavara anului trecut, Primaria a avut o tentativa de a amana termenul de inchidere a cazanelor pe gaz, pana la punerea in functiune a instalatiei noi, pe gaz. A primit un refuz din partea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.
La finalul anului trecut, APM Bihor si-a informat sefii din Capitala, Ministerul Mediului si Garda de Mediu despre „situatia de neconformitate” de la CET Oradea, dupa care au inceput controalele.

„In urma verificarilor efectuate de Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Bihor, Electrocentrale Oradea SA a fost sanctionata in data de 20.06.2014, cu suma de 100.000 lei” pentru nerespectarea termenelor impuse prin autorizatia de mediu. In 11 septembrie, a mai incasat o amenda de 20.000 lei „pentru depasiri ale plafoanelor de emisii impuse de HG 440/2010”. APM mai arata ca „autorizatia integrata de mediu si-a pierdut valabilitatea”.

„Din cate stiu, ambele amenzi au fost achitate”, ne-a declarat Viorel Tepele, inspector sef al Garzii de Mediu. Pe langa cele doua verificari soldate cu amenzi, inspectorii Garzii de Mediu au mai supus cazanul CET-ului la un control al emisiilor care, deloc suprinzator, a reconfirmat poluarea. „In patru luni de functionare au depasit nivelul de emisii acceptabil pentru un an intreg”, spune inspectorul-sef.

Sanda Mercea, director executiv APM Bihor supraliciteaza, punand pe masa cartea infringementului din partea Comisiei Europene: „in toate perioadele de tranzitie, Comisia a facut verificari la stadiul de conformare. Asa a fost si la inchiderea haldelor de gunoi, cu siguranta asa va fi si acum. Riscam o procedura de infringement daca nu parcurgem masurile obligatorii”.

Asumare mai larga

Aflata sub presiunea controalelor succesive ale inspectorilor de mediu, Electrocentrale SA ar vrea sustinerea alesilor locali pentru functionarea temporara in ilegalitate. Desigur, conducerea societatii ar prefera sa distribuie povara pe mai multi umeri. A facut o adresa catre Primarie, in acest sens, luna trecuta, in care descrie, pe scurt, situatia CET-ului. Inchiderea cazanelor pe carbune ar insemna oprirea caldurii catre oradeni la inceput de iarna, montarea de filtre este o investitie nejustificata acum iar intarzierea in realizarea noii surse nu are legatura cu Electrocentrale SA.

„In scopul asigurarii continuitatii alimentarii cu energie termica si apa calda de consum a populatiei, va rugam sa aprobati, in cadrul Consiliului Local al Municipiului Oradea, functionarea in continuare a IMA 2 (neconforma din punct de vedere al cerintelor de mediu) pana la data punerii in functiune a noii surse de producere a energiei termice”, este cererea semnata de administratorul special Stanel Necula si de directorul general Calin Ungur.

Joia trecuta, cu ocazia sedintei ordinare a CL, proiectul s-a aflat pe borderou dar nu a fost supus dezbaterii: a fost retras de executiv inaintea sedintei. Mici neintelegeri cu consilierii PSD, ar fi motivat gestul primarului Ilie Bolojan.
In realitate, in afara celor 13 voturi ale noului PNL, nici PSD si nici UDMR nu au fost dispuse sa voteze materialul, ne-a declarat viceprimarul PSD Ovidiu Muresan.

Acesta apreciaza ca inoportun un atare vot, dupa 11 luni in care CET-ul functioneaza ilegal arzand carbune. Acesta crede ca alesii locali nu ar trebui sa fie pusi sa aleaga intre a sustine o ilegalitate, chiar daca aceasta este in beneficiul orasului, sau a refuza sustinerea, „si atunci sa cada pe ei anatema ca vor sa lase orasul fara caldura”. Apreciaza ca managementul Electrocentrale SA este cel in masura sa poarte raspunderea, indicand mai ales spre administratorul special.
Chiar daca ar fi adunat vorturile necesare, proiectul de hotarare nu ar fi putut „legaliza” situatia CET-ului. Legea referitoare la asumarea obligatiilor de mediu are intaietate fata de orice hotarare de consiliu local.

In aceste conditii, nu-i exclus nici ca aruncarea proiectului pe ordinea de zi sa fi fost o tentativa a primarului Ilie Bolojan de-a „pescui” in ape tulburi. Cum PSD si-ar putea dori sa ramana la putere iar UDMR isi doreste sa acceada la butoane, proiectul ar fi fost o buna ocazie pentru consilierii acestora sa-si arate bunavointa fata de administratia liberala. Poate ca pretul – raspunderea personala a votantilor, in solidar cu directorii si administratorul Electrocentrale SA, a fost prea mare fata de miza oferita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *