Daca nu finalizeaza investitiile, de la 1 ianuarie 2016 Azomures nu va mai putea functiona

Prefectul judetului Mures, Lucian Goga, a declarat, in cadrul sedintei Colegiului Prefectural, ca, daca SC Azomures SA nu finalizeaza investitiile programate, de la 1 ianuarie 2016 nu va mai putea functiona, subliniind ca a vizitat platforma combinatului in urma discutiilor cu autoritatile de mediu.
„Pe baza datelor prezentate de Garda Nationala de Mediu, Comisariatul Judetean Mures si in baza discutiilor pe care le-am purtat cu directorul APM Mures, in baza unor discutii pe care le-am avut la invitatia conducerii Azomures, am vizitat platforma Azomures si stadiul investitiilor. Pot sa va spun ca societatea Azomures functioneaza pana la 31 decembrie 2015 respectand cerintele legale din Romania. Ei au un plan de tranzitie, au un plan si un timp in care dansii isi vor finaliza investitiile, deci pana la 31 decembrie 2015 functioneaza in baza autorizatiei actuale. Daca nu finalizeaza investitiile, de la 1 ianuarie 2016 societatea Azomures nu va mai putea functiona”, a afirmat prefectul.

Goga a spus ca in timpul vizitei sale a constatat ca pe platforma combinatului se deruleaza investitii si ca inclina sa creada ca acestea se vor finaliza pana la sfarsitul anului.

Sefa Garzii Nationale de Mediu – Serviciul Comisariatul Judetean Mures, Annamaria Szekely, a mentionat in cadrul sedintei Colegiului Prefectural ca institutia pe care o reprezinta a primit in acest an 80 de petitii referitoare la SC Azomures SA, ca a amendat compania de cinci ori, de patru ori pentru depasiri ale concentratiilor maxime admise la amoniac si o data pentru poluare fonica.

Annamaria Szekely a precizat ca aceasta companie detine o autorizatie integrata de mediu cu program de conformare, care expira la finele acestui an, care prevede retehnologizarea intregului amplasament si ca Azomures se afla in procedura de reautorizare la Agentia de Protectia Mediului Mures. „Adica o sa dispara poluarea in mare parte, conform celor prezentate in documentatia depusa la APM Mures. In acest an, am avut 5 controale la combinat, din care unul planificat si 4 neplanificate, toate in urma unor sesizari. In cursul celor 4 controale am aplicat 4 amenzi contraventionale pentru depasiri de emisii de amoniac, in valoare totala de 200.000 de lei si o amenda pentru nerespectarea prevederilor OUG 195 referitor la punerea in functiune a unor instalatii care depasesc nivelul fonic admis, in valoare de 50.000 de lei”, a precizat Szekely.

Sefa Garzii de Mediu Mures a prezentat si incidentul din data de 15 iulie, cand Azomures a fost afectat de o cadere de tensiune la una dintre statiile apartinand Electrica, care a dus la oprirea si apoi la repornirea instalatiilor, fapt ce a generat emisii suplimentare in atmosfera, insa a precizat ca nu a fost pericol de explozie. „In momentul in care sunt porniri si opriri, emisiile in atmosfera sunt mai mari decat la functionare continua. De aceea, in perioada respectiva au fost emisii de amoniac, SOx (oxizi de sulf) si NOx (oxizi de azot). Contrar celor aparute in presa, cum ca ar fi existat risc de explozie, pot sa spun ca asemenea lucru nu a fost deloc posibil, dat fiind faptul ca toate gazele au fost evacuate prin sistemele de siguranta. Deci nu trebuie sa ne temem ca vom sari in aer daca pica curentul la combinat… Nu a fost necesara interventia ISU. Instalatiile au fost apoi repuse in functiune conform procedurilor normale”, a sustinut sefa Garzii de Mediu.

Dezbaterea subiectului referitor la Azomures in cadrul Colegiului Prefectural Mures a fost programata pe fondul exprimarii unor nemultumiri de catre mai multi locuitori ai municipiului Targu Mures, care au depus de la inceputul anului 80 de sesizari cu privire la poluarea atmosferica si fonica si care au initiat, in luna iunie, o petitie care urmeaza sa fie transmisa comisarului european pentru Mediu, Afaceri Maritime si Pescuit, Karmenu Vella.

Prin petitia care a adunat pana acum peste 3.800 de semnaturi se solicita comisarului european efectuarea unor investigatii amanuntite asupra cazului, care sa stabileasca daca acest combinat poate functiona fara impact asupra sanatatii populatiei.

Conducerea organizatiei Mures a UDMR s-a raliat protestului initiat pe Facebook si a avansat recent ideea organizarii unui referendum local pentru inchiderea SC Azomures SA, iar o organizatie de revolutionari, condusa de Alpar Benjamin Hamar, si-a exprimat intentia organizarii unui miting de protest impotriva societatii.

De cealalta parte, cel mai mare producator de ingrasaminte pentru agricultura din Romania, SC Azomures SA Targu Mures, a anuntat ca societatea este in grafic cu investitiile in valoare de peste 230 milioane de euro in tehnologii nepoluante, ca acestea vor fi functionale pana la data de 1 ianuarie 2016 si ca liderii celor nemultumiti au fost invitati pe platforma pentru a se convinge, insa foarte putini au acceptat invitatia. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *