Narcis – campionul migratiei acvilelor tipatoare mici

Narcis - campionul migratiei acvilelor tipatoare mici
Narcis – campionul migratiei acvilelor tipatoare mici

Narcis, una dintre acvilele tipatoare mici urmarite cu ajutorul transmitatoarelor satelitare, a ajuns in zonele de cuibarit de la poalele Muntilor Fagaras. Daca anul trecut Narcis ajunsese deja pe data de 3 aprilie in centrul Transilvaniei, anul acesta la aceeasi data se afla in sudul Romaniei, undeva in apropierea localitatii Dragomiresti din judetul Dambovita. A intarziat o singura zi fata de anul trecut.

Narcis este prima pasare dintre acvilele monitorizate in cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania”, derulat in parteneriat de catre Agentia Regionala de Protectie a Mediului Sibiu, Asociatia Grupul Milvus si Societatea Ornitologica Romana, care a ajuns anul acesta in zona de cuibarit. Aceeasi performanta a reusit-o si anul trecut, cand dupa un drum lung de 8632 km, din zonele de iernare din sudul Africii, a ajuns prima in zona de cuibarit de la poalele Muntilor Fagaras.

Dupa aproape doi ani de monitorizare cu ajutorul transmitatoarelor satelitare, Narcis este una dintre acvilele care a furnizat specialistilor in studiul si conservarea pasarilor din cadrul proiectului LIFE multe date importante legate de arealul de cuibarire, folosirea habitatului de hranire, ruta de migratie si locurile unde ierneaza acvilele in sudul Africii.

Narcis a pornit in migratia de primavara din sudul Mozambicului, unde si-a petrecut cea mai mare parte a iernii. A urmat traversarea statelor Zimbabwe, Zambia, Tanzania, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Eritrea, Sudan, pentru ca in final sa ajunga pe teritoriul Egiptului. Dupa traversarea canalului Suez, poarta de trecere a acvilelor dinspre Africa catre Asia Mica si ulterior Europa, Narcis a urmat linia tarmului Marii Mediterane, aceeasi ruta pe care a folosit-o in drumul catre Africa din toamna. Dupa trecerea rapida peste teritoriile Israelului, Libanului si Siriei, pasarea a ajuns pe continentul european odata cu traversarea Turciei. De aici nu a mai ramas decat traversarea Bulgariei pana la intrarea lui Narcis pe teritoriul tarii noastre. Narcis a parcurs in migratia de primavara peste 10.000 de kilometri, in mai bine de o luna de zile de zbor intrerupt doar de scurte pauze de odihna si adapare.

Narcis este un mascul adult echipat cu transmitator la data de 20 iulie 2011, de o echipa formata din specialisti ai Societatii Ornitologice Romane, cei ai Grupului Milvus, respectiv ai Agentiei Regionale de Protectie a Mediului Sibiu, la poalele Muntilor Fagaras, in partea estica a sitului Natura 2000 desemnat pentru protectia pasarilor „Piemontul Fagaras”.

Eforturile specialistilor de a urmari aceste pasari se datoreaza faptului ca acvila tipatoare mica este o specie vulnerabila, populatia mondiala fiind estimata la aproximativ 20.000 de perechi cuibaritoare. Conform celor mai recente studii, populatia de acvila tipatoare mica din Romania este estimata intre 2000 – 2300 de perechi, reprezentand aproximativ 22% din populatia speciei la nivelul Uniunii Europene si 10% din intreaga populatie la nivel global. Specia cuibareste in paduri depresionare, paduri de lunca, paduri din zone de deal si de munte, cea mai mare concentrare a populatiei din tara noastra fiind intalnita in centrul Transilvaniei. Este o specie migratoare, plecand de obicei in septembrie pentru a ierna in tarile din Africa Centrala si de Sud.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,548FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente