30 de ani de protectie a pasarilor in Uniunea Europeana

pasarea.jpg

Comisia Europeana a sarbatorit pe 2 aprilie directiva care a reprezentat primul text legislativ al Uniunii Europene de protectie a naturii, in special a pasarilor salbatice si a habitatului lor.

La 30 de ani de la adoptarea la nivel european a directivei „Pasarea”, situatia speciilor pe cale de disparitie s-a imbunatatit.

„Directiva Pasarea a jucat un rol cheie in stoparea declinului unora dintre cele mai amenintate specii ale Europei, mai ales datorita retelei de zone cu protectie speciala (ZPS)”, estimeaza Comisia. Acum exista aproape 5000 de zone cu protectie speciala, aproximativ 10% din teritoriul Europei. Reteaua ecologica ce le cuprinde se numeste „Natura 2000”.

In ciuda progreselor, bogata diversitate a faunei europene, care numara peste 500 de specii de pasari salbatice, este permanent supusa unei presiuni puternice, mai ales din cauza schimbarilor climatice. 43% dintre speciile de pasari sunt amenintate cu disparitia definitiva din spatiul europen. Una dintre principalele provocari este adaptarea masurilor de conservare a speciilor la schimbarile climatice. Situatia e ingrijoratoare: numarul de pasari de camp a scazut cu 50% din anul 1980. „Desi in prezent asistam la o stabilizare, este necesar sa facem mai mult pentru o mai buna integrare a exigentelor in materie de protectie a pasarilor in politica agricola si in celelalte politici cu scopul de a proteja speciile importante”, adauga Comisia.

Cu ocazia aniversarii directivei, Liga pentru Protectia Pasarilor (LPO) a constatat, de asemenea, ameliorarea situatiei multor specii amenintate in ultimii 30 de ani si subliniaza la randul ei ca este nevoie de eforturi considerabile in spatiile agricole. In Franta, din 287 de specii de pasari indigene,  33% sunt in declin, 28% in crestere, 17% fluctueaza usor, in timp ce tendinta de conservare a 20% dintre ele nu este cunoscuta.

Conform listei pasarilor amenintate cu disparitia realizata in 2008 de organizatia BirdLife International pentru Uniunea Mondiala pentru Natura, o specie de pasari din opt e amenintata cu disparitia. Mai mult decat atat, despaduririle accelerate si schimbarile climatice contribuie la degradarea habitatelor.

Sursa: Actu-Environnement

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *