Asociatia Milvus a lansat, in premiera nationala, linia verde pentru animale

Asociatia Milvus a lansat, in premiera nationala, linia verde pentru animale
Asociatia Milvus a lansat, in premiera nationala, linia verde pentru animale

Unica retea de salvare a animalelor salbatice ranite din Romania are o linie verde telefonica, de saptamana trecuta. Numarul de telefon 0722-533.816 este disponibil 24 de ore si poate fi apelat de cei care gasesc animale ranite. Lansarea numarului a avut loc la Zanza Cafe din Tirgu Mures, saptamana trecuta, cu participarea reprezentantilor Asociatiei „Milvus Group”, Iulia Vizi, responsabil comunicare, Reka Komaromi, biolog si Robert Zeitz, ecolog si Asociatiei „Vets4Wild”, Levente Borka, medic veterinar.
Cum functioneaza sistemul? Dupa primirea apelului la numarul de telefon gratuit, va fi aleasa cea mai buna solutie de interventie, fie prin deplasarea echipei Milvus la fata locului, fie prin contactul cu medicii veterinari din zona apelului. Dupa anamneza animalului, medicii veterinari vor decide daca acesta va avea nevoie de recuperare pe termen lung si daca va fi admis in Centrul de reabilitare al Grupului Milvus.

Proiectul…

…pentru infiintarea unei retele nationale de salvare a animalelor salbatice ranite, care are la baza o finantare in valoare de peste 110.000 de euro a fost lansat de „Grupul Milvus” din Tirgu Mures, in colaborare cu Asociatia Vets4Wild.
Prin acest proiect, Centrul de Reabilitare a animalelor salbatice al Asociatiei pentru Protectia Pasarilor si a Naturii „Grupul Milvus”, care functioneaza in localitatea Sansimion, va fi extins la nivel national pana in luna aprilie 2016.
La centrul din Sansimion diagnosticarea si tratamentul sunt implementate de specialistii Asociatiei Vets4Wild, iar pasarile care ajung aici sunt reintegrate in natura.
,,Anual, peste o suta de pasari ajung sa primeasca ingrijiri la Sansimion, iar prin noua initiativa dorim sa extindem acest serviciu la nivel national si sa cream o retea de prim ajutor pentru animalele salbatice ranite. Proiectul se va derula timp de un an (pana in aprilie 2016) si isi propune stabilirea unei retele complexe intre gradinile zoologice (22), pet shopuri (100), organizatii nonguvernamentale si cele doua asociatii implicate in proiect – Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii „Grupul Milvus” si Asociatia Vets4Wild”, precizeaza documentul.
Beneficiarii finantarii sustin ca mii de animale salbatice si pasari isi pierd viata anual in Romania, ca multe dintre acestea ar avea o sansa la supravietuire daca ar ajunge la un centru specializat de tratament, dar ca multi medici veterinari nu beneficiaza de specializari pentru a trata animalele salbatice ranite.
Proiectul ,,Infiintarea unei retele nationale pentru salvarea animalelor salbatice ranite” este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.
milvus 1
Nevoile animalelor

Extinderea ecosistemelor urbane, agricultura, poluarea, dar si alti factori contribuie an de an la cresterea numarului de animale salbatice afectate de intalnirea cu ,,civilizatia”. Experientele de pana acum a numeroaselor organizatii au demonstrat ca interventia de prim ajutor in cazul animalelor salbatice ranite este o necesitate acuta. Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii ,,Grupul Milvus” in colaborare cu Asociatia ,,Vets4Wild”, prin experienta lor au reusit sa puna bazele acestei retele nationale, activitatile lor fiind deja cunoscute in 30 de judete.
De multi ani incoace, Centrul de Reabilitare a animalelor salbatice al Asociatiei ”Grupul Milvus” se ocupa de ingrijirea si reintroducerea in natura a pasarilor ranite, astfel ca numarul animalelor afectate care ajung in acest loc creste permanent. Aici, diagnosticarea si tratamentul este implementat de specialistii Asociatiei ,,Vets4Wild”, iar animalele sunt reintegrate in natura. In acest moment, in spatiile Centrului din Targu Mures si Sinsimion sunt tratate noua pasari din speciile cucuvea, huhurez mare, codalb, erete de stuf, sorecar comun, soim dunarean si un soim al randunelelor. Cele mai multe dintre acestea vor fi eliberate in natura, altele vor ramane din cauza gravelor rani pe care le-au suferit.
Vasile Dancea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *