59 la suta dintre tipurile de pasta de dinti sunt daunatoare pentru copii

59 la suta dintre tipurile de pasta de dinti sunt daunatoare pentru copii
59 la suta dintre tipurile de pasta de dinti sunt daunatoare pentru copii

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania lanseaza Campania nationala de informare si constientizare a consumatorilor intitulata „S.O.S. – produsele cosmetice si de ingrijire personala”.

In perioada 15 ianuarie – 22 ianuarie 2016 au fost achizitionate din marile structuri comerciale, farmacii si magazine naturiste 51 tipuri de pasta de dinti pentru bebelusi/copii, in vederea analizarii etichetei acestora din punctul de vedere al ingredientelor si al corectitudinii informatiilor si mentiunilor. Necesitatea acestui studiu s-a desprins in urma analizei rezultatelor furnizate de ultima cercetare la nivel national privind sanatatea orala. Afectiunile orale, printre care putem enumera cariile dentare, pierderea dintilor, boala periodontala, reprezinta o importanta problema de sanatate publica.

Sursa afectiunilor dentare o constituie consumul crescut de zahar preluat din dulciuri (25% dintre intervievati consuma dulciuri de 2-3 ori pe zi), alimente indulcite (20% dintre respondenti consuma lapte indulcit) si bauturi racoritoare (89% dintre respondenti consuma sucuri), alcool, tutun, si igiena orala deficitara (numai 55% dintre respondenti se spala pe dinti de 2-3 ori pe zi).

Analiza nivelului de toxicitate a ingredientelor a fost realizata de catre o echipa de experti coordonata de conf.univ.dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania. Atat medicii pediatri, cat si unii producatori, prin mentiunile afisate pe ambalaj, nu recomanda ca acest tip de produs sa aiba in compozitie urmatoarele substante: parabeni/conservanti, fenoxietanol, propilen glicol, glicerina, coloranti sintetici, parfum, Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Polietilen glicol(PEG-uri), arome sintetice, materii prime derivate din uleiuri minerale, silicon si dioxan.

Analizand declaratiile si pictogramele de pe ambalajele produselor, au reiesit urmatoarele:
– 67% dintre produsele analizate au in compozitie florura de sodiu;
– numai 33% dintre produsele analizate au mentionate pe ambalaj data durabilitatii minimale.

„Din pacate, alegerea unei paste de dinti pentru copii, de catre cei mai multi parinti, se face avand in vedere doar pretul si reclama facuta produsului respectiv pe posturile de televiziune. Cei care procedeaza in acest mod nu fac altceva decat sa-si expuna in mod constant copiii unor combinatii de substante chimice care pe termen mediu vor genera afectiuni medicale pentru a caror tratare/ameliorare se vor cheltui sume mari de bani. Pana la varsta de 6 ani copilul dvs. va avea intotdeauna tentatia de a inghiti pasta de dinti folosita la perierea dintilor, fapt recunoscut si de catre unii producatori prin mentiunile afisate pe ambalajele produselor. Faptul ca suntem atentionati de catre unii producatori asupra acestui lucru dovedeste ca unele ingrediente din compozitia chimica a acestui produs pot provoca anumite afectiuni medicale copiilor vostri. De aceea, pentru a nu pune in pericol viata copiilor vostri, va recomand sa NU cumparati acele paste de dinti care contin fluor, parabeni/conservanti, coloranti sintetici, sodium lauryl sulfate (SLS), polietilen glicol (PEG-uri), fenoxietalon, parfum sintetic si arome sintetice”, spune presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *