Romania ar putea fi sanctionata de CE pentru nerespectarea directivei pentru protectia pasarilor

Comisia Europeana cere Romaniei sa se asigure ca legislatia nationala in materie de protectie a pasarilor respecta reglementarile Uniunii Europene.

Comisia este preocupata de faptul ca perioadele de vanatoare stabilite de legislatia romana coincid cu perioadele de protectie speciala. Romania are la dispozitie doua luni sa se conformeze avizului motivat. In caz contrar, Comisia ar putea sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

„Directiva privind protectia pasarilor este un element cheie al legislatiei UE in materie de protectie a naturii. De aceea invit insistent Romania sa isi alinieze legislatia la reglementarile Uniunii Europene”, a declarat comisarul UE pentru mediu, Janez Potocnik.

Comisia adreseaza Romaniei un aviz motivat ca urmare a nerespectarii de catre aceasta a reglementarilor UE cu privire la vanarea pasarilor. Comisia este de parere ca perioadele de vanatoare stabilite de legislatia romana nu asigura un regim de protectie completa, asa cum prevede directiva.

Directiva privind protectia pasarilor este cel mai vechi text legislativ al UE in materie de protectie a naturii si totodata si cel mai important, instituind un regim complet de protectie a tuturor speciilor de pasari salbatice care au habitatul natural in Uniune. Zonele reglementate de directiva fac parte din Natura 2000, reteaua zonelor naturale protejate din Uniunea Europeana. Directiva recunoaste vanatoarea ca fiind o activitate legitima si prevede un sistem complet de gestionare a acestei practici pentru a garanta ca este durabila.

Directiva interzice in special vanarea pasarilor in timpul perioadelor in care sunt cel mai vulnerabile, cum este, de exemplu, perioada de migrare inapoi catre locurile de cuibarire, perioada de reproducere si perioada de crestere a puilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *