Inventarierea testoaselor de apa din Romania

Orice data privind prezenta testoaselor de apa in zona ta este binevenita! Testoasa de apa este o specie prioritara NATURA 2000, prezenta ei poate proteja arealul in care apare. Aceasta inventariere are ca scop descoperirea unor populatii viabile de testoase cu scopul de a desemna noi situri NATURA 2000. In caz ca vreti sa ajutati aceasta specie, dar nu numai, completati fila de inventariere de mai jos. In lipsa timpului pentru a face acest lucru, completati doar casutele in rosu, restul il facem noi! Importanta datelor. Un habitat propice testoaselor prezinta zone izolate – greu de ajuns de oameni -, microhabitate semiacvatice (prefera un nivel de apa sub 1 m!) cu stufaris, mlastinoase, dar in acelasi timp deschise, pentru o termoreglare reusita. Insa nu trebuie uitat ca testoasele deseori migreaza! Masculii cauta partenerele chiar parasind apa si incercand in alte corpuri de apa din apropiere. Femelele parasesc apa pentru a depune ponta! O populatie de testoasa poate fi considerata viabila pe termen lung (pana in 100 de ani), daca numarul adultilor la un sex ratio de echilibru (masculi=femele) depaseste 50 de exemplare. Acest lucru este posibil doar daca ele sunt protejate in habitatul folosit: acvatic + terestru. Locurile pentru depunerea pontelor este extrem de importanta in protejarea speciei! Descoperirea si protejarea zonelor de depunere a pontei sunt unele dintre cele mai importante activitati! Proiectarea coridoarelor pentru testoase este importanta unde drumurile segmenteaza habitatele testoaselor. Printati fisa si trimiteti-o scanata sau in scrisoare la adresa: Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii „Grupul Milvus”, 540620-Tirgu Mures OP3 CP39 sau completati file-ul in format excel de mai jos si trimiteti la adresa de e-mail: tibor.sos(arond)gmail.com

image18.jpeg

Pentru o completare mai usoara, downloadeaza fisa in format Excel!

Plansa de mai jos va ajuta la diferentierea testoasei autohtone de cea exotica introdusa recent in Romania. Plansa ajuta si la determinarea sexelor!

image25.jpeg

Deseori testoasele mor in diferite accidente. In unele cazuri ele sunt afectate in numar mare, ca de exemplu in cazul incendierii stufului (de ex. in Rezervatia Biosferei Delta-Dunarii, vezi poze), cand sute de exemplare sunt arse de vii. Daca aveti cunostiinta de astfel de cazuri, contactati-ne! Vom incerca sa agitam apele pentru o rezolvare urgenta a problemei. Pe de alta parte orice tip de cadavru de testoasa contine o multitudine de informatii stiintifice, astfel colectarea acestora este un alt punct important al acestei activitati. Si in acest caz contactati-ne pentru a facilita transferul lor! Dupa prelevarea datelor exemplarele in stare buna vor ajunge la diferite muzee din tara! Va multumim!

Persoana de contact: Tibor Sos e-mail: tibor.sos(arond)gmail.com mobil: 0742271369

image31.jpegimage42.jpeg

Foto: Grigore Sorin, S. E. O. P. M.

M. OCEANIC CLUB

 

STUDIU MORFOLOGIC SI GENETIC Aceasta fisa de mai jos este folosita la notarea datelor morfologice si ale coloritului exemplarelor. Ea este de real ajutor la studiul aprofundat al unor populatii de testoase de apa. Capturarea si recapturarea exemplarelor aduc date importante privind dimensiunea populatiei, dar si date ecologice, date ce lipsesc in acest moment in Romania. Astfel de cercetari sunt recomandate studentiilor in vederea realizarii lucrarii de diploma. De ce este nevoie pentru o astfel de activitate? 1. o populatie de testoase, intr-o zona usor de accesat de candidat. un binoclu slabut pentru a observa testoasele 2. capcane speciale, facute manual – ele se vor aseza cel mai usor cu barca, cu canoe, dar se poate si pe jos… 3. un subler, un liniar, un compas mare, fise de inventariere 4. ajutorul unui specialist. Daca esti interesat, contacteaza-ne!

image51.jpeg

In lipsa de timp orice informatie este binevenita si in rubrica de comentarii de mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *