Populatiile de pasari sunt in scadere

Numărul de păsări a scăzut odată cu cel al insectelor cu care acestea se hrăneau
Numarul de pasari a scazut odata cu cel al insectelor cu care acestea se hraneau
Numarul de pasari a scazut odata cu cel al insectelor cu care acestea se hraneau

Ornitologii atrag atentia ca, din cauza poluarii si a diminuarii cantitatii de hrana, numarul zburatoarelor e din ce in ce mai mic. Declinul numarului de pasari se simte in toata Europa. Daca acum cativa ani puteai zari usor o vrabie de casa sau un stol de grauri, astazi lucrurile s-au schimbat.

Numai in Marea Britanie populatia de vrabii de casa a scazut cu 68% fata de anul 1977, scrie cotidianul „The Independent”. Numarul de lastuni a scazut cu 41% din 1994, iar cel de grauri, cu 26%.

Situatia este similara si in ceea ce priveste pasarile de padure, dar si in cazul celor de camp, asa ca ornitologii incearca sa afle care sunt cauzele din spatele acestui fenomen. Dezvoltarea urbana rapida, casele si hambarele inchise ermetic sau practicile agricole in schimbare, toate au partea lor de vina. Totusi, cauza exacta nu este cunoscuta.

Insecticide periculoase

Cercetatorul Henk Tennekes de la Serviciile toxicologice experimentale din Zutphen, Olanda, care a publicat o carte pe aceasta tema, spune insa ca motivul ar putea fi mult mai simplu. „Dovezile arata ca speciile de pasari care sufera un declin masiv din 1990 incoace se bazeaza pe insecte in dieta lor”. Acesta este de parere ca numarul insectelor a scazut, asa ca pasarile nu mai au ce sa consume.

Ce s-a intamplat cu insectele? In anii ’90 a aparut o noua clasa de insecticide puternice – neonicotinoidele.

„Aceste substante sunt revolutionare pentru ca sunt puse in interiorul semintelor si patrund in intreaga planta intrucat sunt solubile in apa. Orice insecta care se hraneste din acea cultura moare”, explica Jeroen van der Sluijs, de la Universitatea din Utrecht, Olanda. Numai ca insecticidele respective pot ajunge cu usurinta in mediul inconjurator.

„Sunt solubile in apa si mobile in sol. Din sol sunt preluate de plantele salbatice si, in acest fel, se raspandesc in intreaga natura, provocand pagube ireversibile la nivelul unor populatii de insecte care nu erau vizate”, arata Tennekes.

Desi s-a dovedit efectul acestora asupra albinelor, nu se stie daca si celelalte insecte sunt afectate. „Este foarte dificil de dovedit, dar aproape toate populatiile de insecte au scazut din 1990, de la introducerea lor. Problema este ca noi nu suntem interesati de alte insecte in afara de albine (pentru ca ne sunt folositoare) si de fluturi (deoarece sunt frumosi). Cu toate acestea, cele cateva specii de insecte pe care le monitorizam indeaproape inregistreaza un declin masiv”, spune Tennekes.

Unii experti sunt sceptici

Tessa van Dijk de la Universitatea din Utrecht a demonstrat ca exista o legatura puternica intre nivelurile de poluare crescute si o prezenta redusa a insectelor, in special a celor zburatoare, in regiunile din Olanda unde reziduurile de neonicotinoide sunt foarte mari.

Alti experti spun insa ca nu poate fi dat deocamdata un verdict. „Nu s-a dovedit daca sunt sau nu sigure pe termen lung, dar daca se constata ca au un efect asupra scaderii numarului de insecte este foarte probabil sa fi afectat si speciile de pasari care se hranesc cu ele”, spune Nigel Raine, de la Universitatea din Londra.

Totusi, scaderea numarului de pasari a inceput inaintea aparitiei neonicotinoidelor. Astfel, spun cercetatorii, ar putea exista mai

multi factori care sa fi influentat declinul, atat pesticidele, cat si pierderea habitatului.

„Dovezile arata ca speciile de pasari care sufera un declin masiv din 1990 incoace se bazeaza pe insecte in dieta lor.”

Henk Tennekes

cercetator

Unele tari au luat masuri

In 2008, autoritatile din Germania, Italia si Slovenia au impus o interdictie privind utilizarea a doua tipuri de insecticide neonicotinoide pe porumb. Franta a impus din 1999 o interdictie privind utilizarea acestora pe semintele de floarea-soarelui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *